dTest radí, jak poznat kvalitní doplněk stravy s omega-3

6. duben 2017

Jíte ryby aspoň 2x týdně? Pokud ano, tak určitě nepotřebujete doplněk stravy s obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které si vzal na mušku časopis pro spotřebitele.

„Přípravků, které slibují omega-3 mastné kyseliny, je na trhu opravdu velká řada. Testovali jsme ale jen 32 nejrůznějších lahviček s oleji, pilulkami a kapslemi,“ říká redaktorka dTestu Olga Šlesingerová.

Podle evropské legislativy musí výrobce na obalu uvádět informaci o maximální denní dávce 5 000 miligramů omega-3 mastných kyselin. Shodují se údaje na obalech výrobků se skutečností? (Loni totiž podobný test dopadl nevalně.) „Sama jsem byla překvapena, jak dobře test dopadl. Nevyhověl pouze jeden výrobek, u všech ostatních se můžete spolehnout na to, že co je napsáno tam taky je.“


O první místo dTestu se dělí dva výrobky:
- Jamieson Omega-3 Select (tobolky)
- MedPharma Omega-3 rybí olej (taky tobolky)

Potravinovým doplňkům se tak podívali ještě hlouběji pod pokličku a zajímali se o obsah kyseliny ve sto mililitrech produktu (koncentrovanost).


Nejhorší hodnocení:
- PHARMA NORD Bioaktivní Marin Plus (nedodržel deklarované množství EPA)
- Trec Nutrition Omega 3-6-9 (neobsahoval žádoucí denní dávku omega-3)

Jak dobře vybrat?

„Kdybych šla tyto potravinové doplňky vybírat já, soustředila bych se na EPA a DHA (dvě ze skupiny omega-3 kyselin) a zajímalo by mne, kolik jich je v jednom gramu oleje. A čím víc je olej koncentrovanější, tak vám stačí menši dávka. Ono polyat velké tobolky totiž není sranda,“ radí.


Jako „Výhodný nákup“ (poměr kvalita a cena) dTest označil:
- Benu 3 Omega 3 fish oil
- Das gesunde Plus Omega-3 (Drogerie DM)

Co vlastně kupujete?

Omega-3 i omega-6 jsou nenasycené esenciální mastné kyseliny, které člověk přijímá ve stravě. Omega-6 obvykle najdete ve vaší přirozené stravě je totiž v rostlinných olejích. Pozor ale na to, že nejde o panenský olivový olej, kterým si zalijete salát. Problém s velkým množstvím omega-6 je v jeho masivním používání v průmyslové potravinářské výrobě. Najdete ji v pečivu, čokoládě, krémyech a ve všech instantních polívkách.

Potřebnou omega-3 ale obsahují hlavně ryby, EPA a DHA pak najdete v semenech dýně, lnu, konopí a třeba v ořechu.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio