Life style24. srpna  2017 v 10:00  

dTest: V hummusu často chybí olivový olej, základní surovina cizrnové pomazánky

Zjistili jsme, že olivový olej ani zdaleka není ve všech prodávaných humusových pomazánkách. Výrobci ho bohužel nahrazují hlavně olejem řepkovým, říká redaktorka dTestu - Foto: Fotobanka Pixabay

Zjistili jsme, že olivový olej ani zdaleka není ve všech prodávaných humusových pomazánkách. Výrobci ho bohužel nahrazují hlavně olejem řepkovým, říká redaktorka dTestuFoto: Fotobanka Pixabay

Hledáte tip na nějakou zdravou a vydatnou snídani nebo svačinu? Co takhle cizrnový hummus? Časopis dTest ale ochutnal a otestoval 11 pomazánek od 9 výrobců a občas se nestačil divit.

Hummus se vyrábí z vařené cizrny. „Ve své nejzákladnější podobě by měl obsahovat i sezamovou pastu, česnek, olivový olej a citronovou šťávu,“ vysvětluje redaktorka dTestu Olga Šlesingerová. „Olivový olej ale ani zdaleka není ve všech prodávaných pomazánkách. Výrobci ho bohužel nahrazují hlavně olejem řepkovým.“ 

Vítězové dTestu:
1. Houmous Extra Virgin Olive Oil (Marks&Spencer)
2. Hummus Natur (Warmuža)
3. Lunter Hummus

Zajímali se i o obsah soli a dalších náhražek (škrob, přidané rostlinné bílkoviny nebo vláknina), které do pomazánky rozhodně nepatří. Pokud si totiž hummus kupujete jako „zdravé“ jídlo, hlídejte si, co kupujete. Problém ale je, že pro jeho výrobu neexistuje nějaký univerzální recept ani vyhláška. 

Bohatá na bílkoviny? 

Cizrna jako suchá luštěnina má vysoký podíl bílkovin (až 20 %). Před vařením ji ale musíte namočit. Tím sice zvětší svůj objem, ale podíl bílkovin v jedné cizrně se sníží až o třetinu. „Takže čekat nějakou bílkovinovou bombu od hummusu nemůžete. Srovnatelná třeba s tvarohem.“ 

Udělali i zkoušku celkového počtu mikroorganismů těsně před koncem doby spotřeby. „Výsledky byly různorodé. Na jedné straně stála pomazánka, která měla 80 mikroorganismů, druhá ale 30 milionů!“ Naštěstí šlo podle Šlesingerové o jediný výrobek, ostatní vyhověly bez připomínek. 

hummus - Foto: Fotobanka Pixabay

Pořad: Poradna  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:05  |  Délka pořadu: 40 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Příběhy posluchačů

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace