dTest: V hummusu často chybí olivový olej, základní surovina cizrnové pomazánky

24. srpen 2017

Hledáte tip na nějakou zdravou a vydatnou snídani nebo svačinu? Co takhle cizrnový hummus? Časopis dTest ale ochutnal a otestoval 11 pomazánek od 9 výrobců a občas se nestačil divit.

Hummus se vyrábí z vařené cizrny. „Ve své nejzákladnější podobě by měl obsahovat i sezamovou pastu, česnek, olivový olej a citronovou šťávu,“ vysvětluje redaktorka dTestu Olga Šlesingerová. „Olivový olej ale ani zdaleka není ve všech prodávaných pomazánkách. Výrobci ho bohužel nahrazují hlavně olejem řepkovým.“


Vítězové dTestu:
1. Houmous Extra Virgin Olive Oil (Marks&Spencer)
2. Hummus Natur (Warmuža)
3. Lunter Hummus

Zajímali se i o obsah soli a dalších náhražek (škrob, přidané rostlinné bílkoviny nebo vláknina), které do pomazánky rozhodně nepatří. Pokud si totiž hummus kupujete jako „zdravé“ jídlo, hlídejte si, co kupujete. Problém ale je, že pro jeho výrobu neexistuje nějaký univerzální recept ani vyhláška.

Bohatá na bílkoviny?

Cizrna jako suchá luštěnina má vysoký podíl bílkovin (až 20 %). Před vařením ji ale musíte namočit. Tím sice zvětší svůj objem, ale podíl bílkovin v jedné cizrně se sníží až o třetinu. „Takže čekat nějakou bílkovinovou bombu od hummusu nemůžete. Srovnatelná třeba s tvarohem.“

Udělali i zkoušku celkového počtu mikroorganismů těsně před koncem doby spotřeby. „Výsledky byly různorodé. Na jedné straně stála pomazánka, která měla 80 mikroorganismů, druhá ale 30 milionů!“ Naštěstí šlo podle Šlesingerové o jediný výrobek, ostatní vyhověly bez připomínek.

hummus
autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.