dTest: Výsledky kvality kečupů vás překvapí!
Spotřebitelské sdružení se totiž po pěti letech vrátilo ke zkoumání jakosti kečupů. Můžete slavit: všichni výrobci dodrželi deklarovaný podíl rajčat, přitom v minulém testu dostalo pět (z 22) nedostatečné hodnocení.
V průmyslově vyráběných kečupech mají už konečně převahu rajčata, přidává se velké množství cukru, okyseluje se a koření. „Je to velký rozdíl mezi tím, co dTest našel ve výrobcích při minulém testování. Kvalita se tak výrazně zlepšila, což překvapilo i nás,“ říká Jan Maryška z dTestu.
Taky se už naštěstí nepoužívají přídavky jablek (svého času i ryb a ořechů), alespoň ne v těch kečupech, které jsou u nás běžně dostupné.
Co v kečupu najdete?
Receptura je tak velice podobná, rozdíl je v použitém koření, kdy i jeho malé množství může výrobek naprosto změnit. „To byl taky zásadní problém při jejich hodnocení, protože každému vyhovuje něco jiného.“ Hodnotil se tak vzhled, chuť, vůně, hledaly se vady a odchylky.
Nejlepší výsledky dTestu získal
kečup Otma Gurmán (vysoký podíl rajčat, bez senzorických vad)
Německý kečup opravdu překvapil
dTest porovnával německý a český vzorek kečupu Heinz, který lidé považují za nekvalitnější. „Obsah celkové sušiny vyšel u obou dvou vzorků úplně shodně, stejně jako ochutnávka. Rozdíl byl jen v nalezených mykotoxinech. V německém vzorku jich bylo dokonce o něco více. Takže se německý vzorek umístil o několik málo příček za tím českým,“ dodává Maryška.
Jak poznáte kvalitní kečup?
- zkontrolujte obsah rajčat (nejčastěji se uvádí 140 gramů suroviny na 100 gramů výrobku, ale i 180, 210 nebo 230)
- zajímat by vás měla i celková refraktometrická sušina, tedy jestli kečup není příliš vodnatý
- porovnejte, jestli má správnou chuť
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.