Znáte ho z obalů potravin. Glutaman sodný je ale návykový. „Při schvalování se nepočítalo, že ho bude tolik,“ říká chemik

17. srpen 2017

A superpotraviny to už nespasí. Nic takového jako superpotravina totiž neexistuje, je to jen marketing, říká odborník.

„O kvalitě potravin se dnes hodně mluví, málokdo ale opravdu ví, jak takové jídlo poznat,“ říká Jan Pivoňka z Ústavu konzervace potravin VŠCHT Praha. Stát vám dnes garantuje jen to, že co si koupíte, je zdravotně nezávadné.


Systém E kódů vznikl kvůli posouzení zdravotní nezávadnosti jednotlivých chemických látek. Jsou to hlavně konzervanty (kyselina sorbová, benzoová, citronová, askorbová známá jako vitamin C).


Každá chemikálie v potravině změní její kategorii, z přírodní do tzv. nového typu. Na obalu pak musí mít vyznačena všechna použitá éčka. Jan Pivoňka, VŠCHT Praha

Bez glutamanu to nepůjde

„Lidé tak často kupují výrobky sice zdravotně nezávadné, ale s nulovou výživovou hodnotou.“ Laik by pak jistě dodal „a plný chemie“. Evropská komise si nedávno posvítila na glutaman sodný. Tak velké množství glutamátu, který se dnes konzumuje, totiž nikdo při jeho schvalování nepředpokládal.

A výsledek? Zatím podle Pivoňky vyhovuje. „Na stole jsou ale hned nové problémy. Senzorické a návykové. Glutaman totiž výrazně zlepšuje chuť. Bez něj byste stejný výrobek víckrát nekoupili,“ domnívá se chemik.

Superpotraviny? Spíš amarouny z Návštěvníků

Řešením prý můžou být tzv. superpotraviny. Má jít např. o ovoce plné vitamínů a minerálů, které vyrostlo bez chemie. Podle Pivoňky je ale naše ani evropská legislativa vůbec nezná! „Připomíná mi to amarouny ze seriálu Návštěvníci,“ říká s úsměvem.

„Je to ale jen marketingový, vykonstruovaný pojem. Používají ho některé skupiny producentů a výživových poradců. Jen tak ale na sebe upozorňují, nic víc v tom nehledejte. Dnes neexistuje zdravá a nezdravá potravina, ale zdravý a nezdravý životní styl.“

Instantní polévka

Každý si musí poskládat svůj jídelníček tak, aby byl pestrý. Uměle vyrobené preparáty s nadávkovanými minerály a vitamíny jsou pouhým doplňkem stravy. Na prvním místě je ale jídlo, které by mělo být na tyto prvky bohaté už samo o sobě.

autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio