Intimní problém, o kterém se nemluví. Postihuje ale velkou část populace!

14. duben 2016

Důvodů pro jeho vznik je totiž hned několik. Zvýšený tlak v dutině břišní, obezita, porucha funkce jater, ale taky těhotenství, zácpa nebo naopak časté průjmy.

„Hemoroidy rozlišujeme vnitřní a zevní. Každé pak mají jiný původ,“ vysvětluje chirurg VFN Praha Roman Fraško. Vnitřní jsou uvnitř konečníku, podílejí se na schopnosti udržet stolici a větry. Vnější jsou viditelné navenek a jsou de facto analogií křečových žil na nohách.

Příznaky

Že je máte, poznáte, až když začnou krvácet nebo dělat další problémy. Pokud k lékaři nezajdete s prvními stupni, tak se podle chirurga časem dopracujete k operačnímu řešení. „Přitom první a druhý stupeň léčíme jen tabletami nebo čípky,“ varuje Roman Fraško.

Čtyři stupně vývoje nemoci
  1. vnitřní hemoroidy jsou pouze překrvené se zranitelnější sliznicí
  2. vnitřní uzly, které se zvětšují a mohou vyhřeznout z konečníku
  3. uzly se už po vyhřeznutí samy nevracejí, ale po zásahu samotného pacienta ano
  4. hemoroidy neustále vyhřezlé s trhlinami, záněty a podobně

Čeká vás operace?

Vyšší stadia vyžadují cílenou ambulantní léčbu. Léčí se hemoroidální polštářek třeba sklerotizací pomocí injekcí. Taky se dá aplikovat elektrokoagulace nebo laser. „Osvědčená je pak metoda, která má prakticky 75% úspěšnost. Jmenuje se elastická ligatura podle Barrona.“

Čím jsou hemoroidy vlastně nebezpečné? Třeba tím, že by pacient krvácel natolik, že potřebuje rychlý chirurgický zákrok. Jinak by hrozilo vykrvácení. Ale také se symptomy hemoroidů velmi podobají třeba mnohem závažnější rakovině konečníku.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio