Jak bojovat s nízkým sebevědomím? Příčiny hledejte ve svém dětství

10. červenec 2017

Pomůže vám k tomu mapa života. Člověk sám se sebou několik hodin medituje, rozkládá život od početí do současnosti.

Když si takovou mapu vytvoříte, rázem vám na povrch vyplavou všechny klady i zápory vašeho života, o kterých nemusíte vědomě vůbec nic tušit. Propojí se vám fyzično a psychika, ale taky psychosomatické choroby, u kterých se pak dá i vysledovat, kdy a proč začaly. Na takovou mapu života je „zralá“ naše posluchačka, která se svěřila se svým příběhem.


Co je to mapa života? Psychoterapeutická technika, kde se místo slov používá artterapie. Člověk sám se sebou několik hodin medituje, na velký papír si rozkládá svůj život od početí do současnosti. (Mapa života ve 4 krocích)

Co na to psycholog?

„Základem úspěchu je uvědomění, že problém existuje,“ komentuje Váš příběh Jana Tamchynová, terapeutka z BesNet Centra Praha. Mnozí to totiž popírají, a tím si zavírají cestu. Psychosomatička tipuje, že za nízkou sebeúctou stojí její vztah k matce, k nositelce bezpečí, jistoty a ocenění každého dítěte.

„Stačí, že jsou rodiče v dobré víře k dítěti nároční. Kdy ho opravují a kritizují. Ale dítě hlavně od matky potřebuje bezpodmínečné přijetí.“ Musí cítit podporu a chválu. V té době vzniká jistota, kterou si s sebou dál nesete. Kdo ji ale nemá, taky se může stát perfekcionistou a pedantem, nejistotu tím jen zakrývá.

Přívětivá vs. nepřívětivá děloha

Při kreslení mapy života se podle psychosomatičky budete ptát, jestli vás rodiče vůbec chtěli přivést na svět. Už samotném početí je základ vašich dalších životních strategií. Nezasvěceného realistu teď jistě napadne, proč potřebuje vědět podrobnosti o svém početí... Na to má Jana Tamchynová odpověď: „Ti, kteří k nám přicházejí, hledají příčiny a důvody problémů, které se jim v životě stále opakuji. Proč mají životní strategie, které mají. A my jim pomůžeme najít místo, kdy se to poprvé zašmodrchalo.“

Když se oplodněná buňka budoucího človíčka uhnízdí v děloze, je prý důležité, jestli je děloha přátelská nebo ne. „Už tady můžeme mluvit o vznikajícím vztahu k matce, k vnějšímu prostředí, k budování základních bazálních jistot,“ dodává.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio