Jak dítě připravit na nového partnera? Hlavně nespěchejte, radí psycholog

30. říjen 2017

Rozvodem u nás končí až polovina manželství. Tím ale váš partnerský život rozhodně neskončil. Jak začít znovu? A jak dítěti představit náhradního rodiče? Existuje vůbec „nějaký správný čas“?

„Ideální je to tak kolem 2−3 roku dítěte, kdy si ještě nepamatuje svého biologického rodiče,“ myslí si klinický psycholog Jiří Novák. Čím jsou děti starší, je to horší. Buď proto, že se už s rodiči sžily a jakoukoli sebelepší „náhradu“ nesou těžce.

Láska se přikázat nedá

„Úplně nejhůř to nesou děti v pubertálním nebo prepubertálním věku. To je, pokud žije ve velkém městě, už kolem 10 let.“ Základní rada psychologa je nespěchat, a to i když jsou rodiče rozvedeni i několik let. Pro dítě je to pořád živé. Rodič totiž z rodiny neodejde úplně.


Seznamování s úplně novým partnerem patří do restaurace, ne domů. Dítěti ho představte až v okamžiku, kdy si opravdu sedíte.Jiří Novák, psycholog

Můžou mít soudně upravenou střídavou, nebo jinou formu kontaktu. „Nikdy ale svého potomka nenuťte mít nového člena rodiny rád. Příkazy jako, že teď je tady nový otec, kterého musíš mít rád, jsou kontraproduktivní. Jednak dítě ví, že svého biologického tátu má, ale taky to v něm vzbudí silné averze. Ty se pak velmi těžce překonávají.“

Mnohem schůdnější je o novém partnerovi nejdřív jen zlehka mluvit. „Začal bych jeho zájmy. Třeba že jezdí na koni. A když to dítě zaujme, tak by se mohli setkat. Nejlíp na neutrální půdě: na výletě nebo třeba v zoo. Rozhodně ne doma.“ V domácím prostředí by to dítě mohlo brát jako narušení svého teritoria. Na to je podle psychologa čas později, až si vytvoří nějaký vztah.

Rada psychologa

Chyba byla nezeptat se dcery nejdřív. „Pokud by předem nesouhlasila, tak ho asi ještě pořádně nezná, nebo má jiné zábrany. Každopádně bez jejího souhlasu bych sestěhování nedoporučoval,“ říká psycholog Novák. Pokud už ale společně bydlíte, tak nezbývá než to zkusit vydržet.

Odstěhovat se zpět jen kvůli dítěti by totiž taky mohlo znamenat konec vztahu. Nový partner by ale neměl zasahovat do výchovy. „Zůstaňte u laskavého chování. Nedoporučoval bych kupování dětské přízně. To nedělá dobrotu nikdy.“ Dítě to velmi rychle prokoukne „a náhradního rodiče může začít vydírat“.

autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio