Jak kvalitní voda vám teče z koutku?

30. říjen 2017

Jaké parametry by měla kohoutková zdravotně nezávadná voda vůbec mít? Na koho se v případě pochybností obrátit?

„Nezávadná voda je ta, u které spotřebitelé oceňují estetické kvality a chuť. Důležité taky je, aby nepáchla. Lidé často hodnotí vodu jen podle návyku nebo podle své důvěry k dodavateli,“ říká František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu Praha (SZÚ).

Pokud vám totiž v hlavě hlodá nějaká pochybnost o kvalitě, tak se vám to nejen špatně vyvrací, ale budete se jí i bát pít. Přestože máte rozbor, podle kterého je nezávadná, dokonce pro někoho jiného může být i chutná. Důležitá je důvěra v dodavatele. Ideální stav by pak podle Kožíška byl, kdyby se i obsah přírodních minerálních látek ve vodě blížil k optimu.


Pokud v barelu stojí voda příliš dlouho, může se s leccos dít. Teplo a světlo může změnit její chuť, občas i zelená. Na stěnách totiž narostou spory řas. A pokud si na takový barel posvítíte, je voda krásně zelená. Taky ale závadná.František Kožíšek, SZÚ

Co najdete v kvalitní vodě?

Vápník, hořčík, hydrouhličitany a další prvky jako sírany, chloridy, sodík, helium apod. To jsou látky, které by měla obsahovat kvalitní voda. Dohromady tvoří minerální rovnováhu, která by měla podpořit váš vnitřní metabolismus.

„Pokud ji zbavíte minerálních látek, tak vám taková destilovaná voda nejen nebude chutnat, ale taky vám časem poškodí zdraví.“ Větší část populace má v těle málo hořčíku, který ale můžete doplnit právě tímto prvkem obohacenou vodou. „I v takové vyspělé zemi jako je Švédsko, kde je dostatek kvalitní a bohaté stravy, hraje hlavní roli právě složení vody.“ Lidé v oblastech s málo mineralizovanou vodou jsou víc nemocní.

Odborník SZÚ radí

„Chápu, že každá náhlá změna chuti vody vnímá spotřebitel docela vážně,“ odpovídá Kožíšek. V příslušné vyhlášce se píše: voda po stránce chuťové a pachové má být pro vás taky přijatelná. „Pokud vám voda nechutná, měli byste si stěžovat u dodavatele, tedy u vodárenské společnosti. Pokud neuspějete, tak tady máte druhou instanci, což je krajská hygienická stanice v místě vašeho bydliště.“

To je podle Kožíška dozorový orgán, který dodavatele kontroluje. Hygiena si pak pravděpodobně udělá vlastní analýzu a pečlivě posoudí, jestli je chuť vody přijatelná, nebo ne.

Kapka vody
autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio