Jak podle psychologa neprokrastinovat novoroční předsevzetí?

8. leden 2018

Proč si lidé vybírají zrovna Nový rok? „Je to tradice, ale naprosto zbytečná,“ myslí si psycholog Psychologického a poradenského centra Geona Jiří Novák.

Mnoho lidí si řekne: Začnu se učit angličtinu, ale až od pondělka nebo od začátku roku. To je prý ale spíš cesta k tomu, jak se plnění vlastního rozhodnutí vyhnout.

Takovému odkládání se dnes říká prokrastinace. Proč s tím nezačít hned? Důvod je podle psychologa Jiřího Nováka jednoduchý: protože předsevzetí, jako že přestanu kouřit nebo začnu cvičit, nejsou moc populární a hlavně představují nějakou aktivitu.

Narušuje vám zažitý stereotyp, což hůř nesou hlavně starší lidé. Právě proto si začnou dávat odklady jako: „Začnu, ale až od pondělka.“ Na druhou stranu málokdo se asi bude nutit ke změně, kterou má rád. Třeba že začne chodit hrát mariáš opravdu pravidelně.


Představte si strom, ze kterého nebudete stříhat jen malé a jednotlivé větvičky, které překážejí. Raději uříznete hlavní kmen, se kterým odpravíte i ty malé větve. Pátrejte tak ve své hlavě, co je to nejdůležitější, a s tím pak zmizí i spousta malicherných drobností.Jiří Novák, psycholog

Chce to silný motiv

Nejzásadnější otázka tak je, jestli je pro vás předsevzetí opravdu důležité a zásadní. „Třeba pokud víte, že neumíte přestat s alkoholem, může být pro vás hodně zásadní, jestli dokážete přestat. Musíte mít silný motiv, což třeba zdraví opravdu je.“ Jak pak postupovat, když už silný motiv máte?

Podle psychologa nesmíte své rozhodnutí o změně uspěchat a rozhodovat se ve stresu. „Pokud se dostanete do situace, že se musíte rozhodnout hned, jste na dobré cestě, jak předsevzetí porušit hned druhý den.“

Chci vs. Musím

Když si rozumově zdůvodníte, proč do toho jdete, ale nenutí vás k tomu další okolnosti, je to taky špatně. „Jamile použijete slovo ´musím´, je to vyjádření skutku, co vás nutí proti vašemu přesvědčení. Musíte třeba platit daně, ale téměř určitě to rádi neděláte.“

Prvním krokem k úspěchu je tak podle Nováka dobré, pozitivní rozložení. „Řekněte si: ´Potřebuji tohle z tohoto důvodu´. Racionalizujte si důvody a pak i víte, proč změnu chcete. To je cesta, jak konečného cíle dosáhnout.“ Taky se doporučují používat slovíčka jako „přeji si, chci, potřebuji“ a ne „musím“.

Definice prokrastinace
autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio