Jak spolehlivě poznáte, že je vaše voda pitná?

19. říjen 2017

„Spotřebitelé se mohou orientovat podle chuti, pachu nebo barvy vody. To se totiž změní jako první,“ radí odborník. Můžete si ale nechat udělat i rozbor.

„Ve hře je několik hráčů,“ říká Ivan Černý z Ekologické laboratoře PEAL. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pravidelně sleduje kvalitu vod, metodiky pro monitorování kvality vydává Státní zdravotní ústav (SZÚ). Pokud máte nějaké podezření, můžete se obrátit i na místní hygienickou stanici, nejrůznější laboratoře nebo přímo na vodárnu.

Sledujte chuť, pach a barvu

ČHMÚ třeba pravidelně sleduje přítomnost pesticidů. „Spotřebitelé se mohou orientovat podle chuti, pachu nebo barvy vody. To se totiž změní jako první, pokud je tedy limit pesticidů opravdu hodně překročený,“ říká Černý. Nejčastějším kontaminantem jsou sídlištní odpadní vody, septiky a hnojiště.


Vzpomínám si na nedávný případ, kdy se nám pořád nedařilo zjistit, proč je voda kontaminovaná. Nakonec se zjistilo, že jeden dům v obci měl na domovní vodovod napojený další zdroj, který používal jen na závlahu zahrady. Tím ale kontaminoval vodovod celé obce.Ivan Černý, Ekologická laboratoř PEAL

Zákeřná legionella

V poslední době se ve vodě na několika místech objevila bakterie Legionella pneumophila. „Je zákeřná způsobem přenosu nemocí,“ varuje. Pokud se sprchujete kontaminovanou vodou, zároveň můžete vdechnout aerosol s legionellou. Infikuje plíce a způsobuje těžký zápal plic.

„Bakterii známe už od 70. let, a čím víc o ní lidé vědí, tak se o ni i víc zajímají. Neznamená to, že by se zvyšoval i její výskyt. Ten je pořád stejný.“ Myslet byste ale měli na to, že pokud je objekt už jednou kontaminován, je velká pravděpodobnost, že se vám Legionella pneumophila zas vrátí.

Co na to odborník?

„Váš nárůst je Escherichia coli je opravdu obrovský,“ komentuje odborník. „Můžete mít střevní problémy, protože to je indikátorový mikroorganismus a když se ve vzorku našel, mohou tam být i daleko závažnější mikroby. Ty pak mohou způsobit i vážná onemocnění.“ Obrátit byste se měli na hygienickou stanici, která určitě udělá kontrolní měření, a taky může sama dál konat.

Týden vody 2
autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.