Jak u dětí (ne)vypěstovat alergii? „Alergii ale umíme i úspěšně léčit,“ překvapuje alergoložka

5. duben 2017

Alergii na kravské mléko lze u dětí vyléčit v rozmezí 3–5 let. Pokud máte podezření na alergii na pyly, jděte k lékaři až na podzim. V článku najdete i odkaz na aktuální pylové zpravodajství.

V Česku je kolem 3,5 milionu nositelů genů alergie. Z toho asi 1,5 milionu lidí trpí alergickou rýmou. Ale jen necelý milion se léčí. Celkový počet alergiků se navíc každým rokem zvyšuje. Jak se alergii bránit?


Nejčastější alergeny:
bříza (jarní měsíce)
pyl pampelišek a kopretin (jarní měsíce)
trávy (květen a červen)
pyly pelyňku, ambrózie (podzim)

„U dětí patří do primární prevence alergií zařazování potravin už mezi 4. a 6. měsíce, v době imunologického okénka. Předpokládáme, že v té době dochází k navození tolerance. Neměli byste odkládat ani potraviny s lepkem,“ říká alergoložka Ústavu imunologie a mikrobiologie VFN v Praze a 1. LF UK Zuzana Humlová.

Správná léčba

„Alergii umíme úspěšně léčit. Pokud jste léčeni správně, mohou vaše obtíže postupně vyhasnout. Třeba u dětí, které byly alergické na kravské mléko, může v průběhu 3–5 let dojít k vyhasnutí alergie.“ Na druhou stranu neléčení alergických dechových potíží může skončit poškozením průdušek a astmatem.

Pokud je jeden z vašich rodičů alergik, je u vás až 50% pravděpodobnost, že jste (nebo budete) taky. Když jsou alergičtí oba, pravděpodobnost se zvyšuje až na 70 % (např. u atopické dermatitidy). Kromě pylů je častá potravinová, prachová nebo léková alergie.

Snadné kožní prick testy

Nejrizikovější je alergie na hmyzí bodnutí. Ta vyžaduje okamžitou první pomoc. K rizikovým faktorům vzniku alergie u dospělých patří nezdravé stravování, kouření a obezita. Pokud máte podezření na alergii na pyly, jděte za alergologem až na podzim. Jen tehdy mohou být tzv. prick testy průkazné.

Co vás čeká? Na předloktí vám lékař aplikuje malé množství alergenu a po 10 minutách od nebolestivého vpichu do kůže se podle reakce pozná, jestli máte alergii a na co. Aktuální pylové zpravodajství pak najdete zde.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio