Jak zachránit manželství po odchodu dospělých dětí?

18. duben 2016

Děti vám vyletěly z hnízda. Je vám přes 50 a s manželem/manželkou si už nějak nemáte co říct... Život nekončí, naopak začíná znovu!

Manželský poradce Lucian Kantor se s tím setkává téměř denně. Základem řešení takové manželské krize je pochopení, že děti už vlastní život zvládají, a teď nastal čas jen pro vás. „Rodiče ale mají pocit, že své děti musejí korigovat i nadále. A čas, který by měli věnovat sami sobě, dávají stále hlavně jim.“

Není možné se ani vymlouvat na bydlení ve společné domácnosti. „Pokud je mezi vámi důvěra a každý máte kromě společného času i nějaký ten svůj, individuální, tak obvykle nemají problém ani vaše děti,“ říká poradce.

Čtěte také

Základem je fungující vztah

Když ale vztah rodiči nefunguje už v době, kdy jsou děti malé, nebude fungovat ani po jejich odchodu do vlastní rodiny. Problém nastane i ve chvíli, kdy si jeden z rodičů vytvoří s dítětem jakousi koalici společných zájmů a pak se podvědomě bojí, že po odchodu parťáka nastane ve vztahu prázdno.

A aby se něco podobného nestalo i vám, je podle Kantora nutné dávat dětem volnost už v průběhu puberty, což ale neznamená, že se nebudou podílet na chodu domácnosti. Důležité je dávat dětem šanci ukázat, že něco zvládnou sami, že už „na něco mají“.

manželství, láska, pár, manželé, lidé v parku, lavička

Najděte znovu společnou řeč

Jak ale znovu vybudovat vztah mezi partnery? „Nejdůležitější je zastavit se v čase a začít toho druhého vnímat novýma očima,“ říká poradce. Je tady ale jedno riziko: najednou si nemáte co říct, jste každý „jinde“.

Pokud chcete manželství zachránit, tak musíte podle poradce najít společnou řeč. To ale neznamená, že musíte mít na všechno i stejný názor. „Musíte začít nový, společný život tak, aby vás oba bavil.“

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio