Je paprika z našich obchodů bez kazu? Přečtěte si výsledky dTestu

13. duben 2016

Mletá sladká paprika patří do každé domácnosti. Hned vedle peře, soli nebo třeba kmínu. DTest se tak zaměřil na její kvalitu, na extraktivní barvivost a zjišťoval i obsah nežádoucích látek u celkem 14 vzorků.

„Na mletých sladkých paprikách nás nejvíce zajímal trošku záhadný parametr nazvaný extraktivní barvivost,“ říká Jan Maryška z dTestu. Tzn. kolik barvy paprika vypustí do jídla, když ji spojíte s olejem. Paprika patří do skupiny karoteniodů, které se právě v tuku rozpouštějí. Ne tak ve vodě se.

Extraktivní barvivost se hodnotí podle Americké asociace obchodníků s kořením (ASTA). „Používá se označení ASTA 50–160. Za průměrnou kvalitu se považuje ASTA kolem 80.“ Pouze dva testované vzorky měly ASTU pod 80. „Takže papriku zakoupenou v obchodech můžete v klidu použít v kuchyni.“


Bio paprika (Sonnentor)
- jediná bez nežádoucích vedlejších látek
zdroj: dTest


Čili Podravka
- největší nález pesticidních látek (16!)
- hraniční hodnota ochratoxinu A (plísňový jed)
zdroj: dTest


Dle Gusta - Paprika sladká
- velmi dobrá barvivost
- nežádoucí látky získaly jen tzv. dobré hodnocení
zdroj: dTest

ASTA bohužel není povinná

S označením 50–60 se asi běžně nesetkáte. Používá se na obarvení uzenin. Nejdražší a se specifickými vlastnostmi pak má ASTA 140–160. Co je ale součástí balíčku koření, které si donesete domů, to se bohužel nedozvíte. Ze všech testovaných je měl pouze jeden.

Nežádoucí látky

Nějaké nežádoucí látky našli v téměř všech vzorcích (aflatoxin, ochratoxin, pesticidy). Ne ale v hodnotách, které by překračovaly normy. A nenašli ani syntetická barviva, která jsou v EU striktně zakázána.

Pozor na skladování!

V zemi původu se paprika suší a mele. K nám se dostane už zpracovaná a jen ji různí zpracovatelé zabalí. Dejte ale pozor na datum trvanlivosti. „Paprika je velice náchylná na světlo, teplo, vlhko. Velmi rychle se v ní rozkládají barviva a vonné látky.“ Doma v ideálních podmínkách ji skladujte max. 18 měsíců.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio