Odborníci: Pivo je zdravé. Ale jen když ho pijete střídmě. Co to přesně znamená?

15. březen 2018

Je pití piva zdravé? Co to je „pivo z granulí“ a bylo dřív lepší? O všem, co vás na pivu zajímá, s Tomášem Brányikem z Ústavu biotechnologie VŠCHT Praha.

Nejlepší pivo je to čerstvé, dobře uleželé v ležáckém sklepě. Vlastně ani nejde schovat ho do nějakého archivu jako víno. Je ale zdravé? Pokud se konzumuje střídmě, tak ano. „A za střídmé pití se považuje u mužů 20−40 g čistého etanolu denně,“ říká Tomáš Brányik z Ústavu biotechnologie VŠCHT Praha.

Muži max 2 půllitry, ženy 2 třetinky

„U piva to znamená jeden půllitr piva s 5% obsahem alkoholu. Přeloženo do češtiny je to 1−2 půllitry denně. U žen jsou to denně jen 1−2 třetinky.“ Odborník z VŠCHT ale rychle dodává, že si nemůžete „našetřit“ piva od pondělí do pátku a v sobotu si jich dát deset. To se za střídmé určitě nepovažuje.

Češi jsou na světové špičce v pití i produkci světlého, spodně kvašeného piva plzeňského typu. Podle Brányika ho dovedli k dokonalosti. Přesto je často slyšet, že „už nechutná jako dřív“. Že by před 30 lety chutnalo líp, ale Brányik pochybuje.


Pokud si chcete vychutnávat tradiční chuť, tak se držte tradičních prémiových značek. Tito výrobci totiž nedělají nějaké radikální technologické zásahy právě kvůli zachování známky.Tomáš Brányik z Ústavu biotechnologie VŠCHT Praha

Pivo z granulí je slang

„Lidská chuťová paměť je bohužel hodně krátká. Nikdo si nemůže pamatovat, jakou chuť mělo třeba vaše první.“ Na druhou stranu existují nové technologické postupy výroby a některé pivovary se mohly odchýlit od své tradice. Říká se třeba, že je „pivo uvařené z granulí“.

Co to znamená? Podle Brányika je to slangové označení použití granulovaného chmele určeného k hořčení chmelovaru. „Neviděl bych v tom problém. Je to laická kritika, granulovaný chmel nemění charakter hořkosti ani své složení.“

Jak vypadá výroba?

Některé pivovary si vyrábí už vlastní slad, kdy si zrna ječmene probouzejí k životu procesem sladování. Když začne klíčit, proces se zastaví a probudí se v něm potřebné enzymy. Pak se zelený ječmen suší, aby byl skladovatelný. Některé pivovary si ale hotový slad kupují. Pro ně pivovarský proces začíná až na varně.

pivovar

Tam se ječmen semele a za nějak definovaných podmínek ohřeje, spolu s vodou. Enzymy pak naštěpí škrob, promění spasitelné cukry a v poslední fázi se ve varně přidá chmel. Sladina se tak dál vaří a vznikne mladina. Ta se ochladí a začne dvoufázové kvašení.

V první, intenzivní fázi tzv. na spilce tekutina 1−2 týdny kvasí a přitom se vytvoří množství etanolu. Takovému pivu se říká mladé, nebo zelené. Následuje ležení, které by mělo trvat aspoň měsíc. A máte hotovo. Pivo ještě prochází závěrečnou fází, filtrací, stabilizací, pasterací…

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio