Jen dva krémy proti vráskám jsou opravdu účinné

4. únor 2016

Na polovinu obličeje si dobrovolnice nanesla krém proti vráskám, na druhou jen kontrolní, referenční vzorek. Poté se porovnávala účinnost. Testovalo se celkem 14 krémů. A my známe výsledky.

„Ale žádná sláva to není,“ říká Ondřej Jánoška z časopisu dTest. „A dobré krémy proti vráskám jsou pouze dva. Ty ostatní jsou takové převlečené krémy hydratační,“ dodává.

V některých krémech dokonce našli takzvané endokrinní disruptory, tedy konzervanty jako je fenoxyethanol. To jsou ale zdraví škodlivé látky.


Ondřej Jánoška, dTestKdyž jsme se dobrovolnic na konci ptali, jestli je účinek krémů přesvědčil, tak tvrdily, že ne. Ale na otázku, jestli by si samy některý pořídily, tak všechny řekly ano.

Nejlepší krém proti vráskám je...

„Nejúčinnějším krémem byl úplně ten nejlevnější,“ říká Jánoška. Jmenuje se Cien Day Cream Q10, dá se koupit v Lidlu a stál jen 60 korun.

Druhou nejlepší známku dostal výrobek Eucerin, který se dá koupit v lékárnách, protože je určený alergikům. „V jeho složení jsme totiž nenašli žádné chemické látky.“

Čtěte také

Krém L'Oreal Revitalift skončil na 3. místě. „Vrásky redukoval uspokojivě, což ale už znamená, že patří do kategorie kvalitního hydratačního krému.“ Na 4. místě pak Nivea Visage, řada s Q10+.

Krémy, které zrovna „nedopadly“

Na opačném konci žebříčku je pak například Clinik Jaud Source. Získal jen 43 % a skončil až na 10. místě. Podobně byl na tom krém Lancome Clarins, Lancome Rénergie Multi-Lift. „To už je podle testů jen klasický hydratační krém,“ dodává Jánoška.

Testování, to je věda

Každý krém vyzkoušelo 30 žen. Na tváři měly jak testovaný, tak referenční vzorek. Tedy placebo v podobě kvalitního hydratačního krému. Navíc nešlo o českou, ale zahraniční laboratoř.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka