Life style19. srpna  2016 v 10:00  

Jsou vejce zdravá, nebo ne?

Každý by asi chtěl žlutější žloutek. To prý ale vůbec neznamená, že bude zdravější a vy sníte víc vitaminů. Barviva tuto funkci totiž nemají a je spíš optická a psychologická věc - Foto: CC0 Public domain

Každý by asi chtěl žlutější žloutek. To prý ale vůbec neznamená, že bude zdravější a vy sníte víc vitaminů. Barviva tuto funkci totiž nemají a je spíš optická a psychologická věcFoto: CC0 Public domain

Určitě jste už mnohokrát slyšeli různá protichůdná doporučení (jednou zdravá jsou, pak zase ne, a to hlavně kvůli cholesterolu). Pokud je ale budete jíst s mírou, tak vám jedno denně určitě neuškodí.

„Cholesterol totiž vejce obsahovat musejí, jinak to ani nejde,“ říká Aleš Rajchl z VŠCHT v Praze. Představa, že by ho vejce neměla, je prý opravdu naivní. Potřebuje jej totiž zárodek, pokud se z něj má vylíhnout kuře. 

„Pokud si ale dáte jedno slepičí vejce denně, tak se vám vůbec nic nestane,“ dodává. Vždy ale záleží na vašem pohybovém režimu, genetické zátěži, stáří, nebo jestli se léčíte s nějakou nemocí. 

Musí se vařit? A jak skladovat? 

Podle Rajchla je dobré vejce z preventivních důvodů vařit, eliminují se tak možné patogeny, které se v něm mohou nacházet. „Na druhou stranu, asi nejstravitelnější jsou vejce uvařená na hniličku. Volba je na vás.“  

Mají křepelčí vajíčka méně cholesterolu? Jsou šestkrát menší, tak vás napadne, že mají i méně cholesterolu. Když je ale zprůměrujeme na vaječný obsah, tak se ale vůbec neliší! - Foto: CC0 Public domain

Mají křepelčí vajíčka méně cholesterolu? Jsou šestkrát menší, tak vás napadne, že mají i méně cholesterolu. Když je ale zprůměrujeme na vaječný obsah, tak se ale vůbec neliší!Foto: CC0 Public domain

Platí tady pravidlo skladování při nízké a nekolísající teplotě (5─18° C), tedy jednoznačně v lednici. Od okamžiku, kdy je vynesete z obchodu, byste je měli co nejdřív opět vložit do lednice, neměly by se rosit, kdy hrozí nárůst plísní nebo prostup mikroorganismu do vaječných hmot.  

Na obalu hledejte zemi původu 

Nejdůležitější je kód uvedený přímo na vejci. „Dozvíte se, z jakého chovu pocházejí (bio chov, na podestýlce, klecové a podobně), pak země produkce. Nic si přitom nemusíte pamatovat, v krabičce máte návod, kde se dočtete, co který kód na vejci znamená.“ říká Rajchl. 

Co vejce obsahuje? 
  • Z nutričního hlediska jsou velice zajímavá a navíc velmi dobře stravitelná. Poměr aminokyselin v obsažený v bílkovinách je velice vyvážený. Dalo by se říct, že vaječný protein je etalonem mezi bílkovinami, ty ostatní bílkoviny se k němu jen z dálky blíží. Mají taky lipidy (tuky) a ty jsou zajímavé třeba tím, že obsahují vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, což je pro naše tělo poměrně výhodné. V neposlední řadě jsou to minerální látky a vitaminy skupiny B.
Pořad: Poradna  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:05  |  Délka pořadu: 40 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Příběhy posluchačů

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace