Tohle onemocnění je tichý zabiják. Protože nebolí. Třeba dlouhé roky

13. červenec 2016

Ohrožuje vás dokonce víc než třeba kouření, říká lékař. S kontrolou byste měli začít už v 35 letech. Vážně vám totiž hrozí mrtvice a srdeční selhání.

„Vysoký krevní tlak se často projeví až infarktem, případně srdečním selháním. Tedy komplikacemi, které se pak už hůř zvládají,“ varuje Vladimír Tuka, lékař Komplexního kardiovaskulárního centra a 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Sami požádejte svého praktika, aby vám občas krevní tlak změřil. Začít byste měli už v 35 letech. Tlak se totiž s věkem mění, závisí na tuhosti vašich cév. Hypertenzí se projevují i třeba nemoci ledvin a nadledvin.

Pozor na sůl

Primární a arteriální hypertenze se nejčastěji dědí. Hodně ale záleží na vašem životním stylu. Nejvíc na příjmu soli (tj. sodíku). „Málo se ví, že si dostatečným přísunem dalšího prvku draslíku zase můžete sami vysoký tlak snížit.“ Nejdůležitější ale podle lékaře je pravidelný pohyb.

Běh seniorů

„Možná mi nebudete věřit, ale nedostatek pohybu je v současné populaci větší zabiják než samotné kouření!“ Pokud se člověk se zjištěnou hypertenzí pravidelně pohybuje (stačí rychlejší chůze), může užívat o jeden „lék na tlak“ méně.


Jak vypadá vysoký krevní tlak?
Vezměte si pumpu a vzduch tlačte do roztaženého balónku. Tlak bude menší, pokud budete vzduch pouštět do tuhého balónku, musíte vyvinout větší sílu.

O nízkém tlaku se moc nemluví

Konstituční hypotenze, není tak nebezpečná. „Problém začíná, až pokud jste v horkých dnech dehydratovaní, vstanete a krev se vám místo do mozku nahrne do nohou. Pak můžete upadnout a způsobit si vážný úraz,“ říká lékař.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio