Když se skokan bojí skočit... Kuriózní případy pro sportovního psychologa?

18. červenec 2016

Radost z vítězství je často vykoupená dřinou a psychickým stresem. Pomáhají psychologové.

Sportovní psychologie se věnuje psychice a prožívání ve spojení se sportovním prostředí, a to jak při tréninku, tak při vlastní soutěži. Zahrnuje ale i zákonitosti chování a sonduje třeba i vliv prostředí na psychický stav sportovce nebo jeho osobnost a interakci s trenéry a dalšími sportovci. A to i v soukromí.

„Představte si, že se olympionik připravuje celé čtyři roky! Je to velká soutěž. Je tam celý svět. Působí tlak fanoušků, novinářů. Nechtějí zklamat trenéra. Stres je daleko větší než kdykoli jindy,“ říká Pavel Harsa, vedoucí klinický psycholog Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Komu obvykle radí?

Mezi jeho nejčastější klienty patří ženy. Často sportovního psychologa vyhledávají třeba sportovní střelci, kteří ke svému výkonu nutně potřebují i klidnou mysl. Radu hledají třeba i účastníci veteránských soutěží, výjimečně i neprofesionální sportovci.

Psycholog má (zdánlivě) paradoxní zkušenost s dívenkou, skokankou do vody, která se bála skočit z prkna, což se mu po nějaké době podařilo potlačit. Pomáhal sportovkyni se zbytky zraku, která dělala agility (parkur s psy) nebo sportovním tanečníkům.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio