Kojení: Ano nebo ne?

16. srpen 2017

Proč se z té nejpřirozenější věci dnes dělá tak obrovská otázka?

„Asi proto, že zbytečně zapojujeme hlavu,“ myslí si Linda Zítová, laktační poradkyně a ředitelka ošetřovatelské péče Nemocnice Mělník. Svou roli hrají porody v nemocnicích, které podle ní potlačují vztah matka-dítě. V 80. letech se navíc hodně propagovala „zdravější“ umělá výživa.

Novorozenec patří k prsu

„Teď se ale konečně vracíme ke kořenům a kojení i naše společnost už považuje za správné.“ Fyziologicky zdravé miminko by se podle Zítové mělo přikládat k matčině prsu hned po porodu. Šance na úspěšné kojení se tak zvýší až na 98 %.


Výhody kojení pro dítě
- zvýšení imunity dítěte
- kojené děti nejsou obézní
- v dospělosti menší riziko cukrovky II. typu
- menší riziko kardiovaskulárního onemocnění


Výhody kojení pro matky
- nižší riziko onkologického onemocnění prsu
- intenzivnější intimní vztah matka-dítě
- komfort: nemusí u sebe mít lahvičky s umělou výživou

„Největším benefitem, o kterém ale široká veřejnost neví, je, že když miminko onemocní, tak tělo matky produkuje protilátky, které se dostávají do mateřského mléka. Ochraňuje jej tak dřív, než dojde k vypuknutí nějaké nemoci.“

A když kojit nejde?

„Ženu musíte hlavně psychicky podpořit. Musí vědět, že to není její chyba, rozhodně neselhala a není špatná matka jen proto, že nekojí. To je to nejdůležitější,“ radí Zítová.

Některá zdravotnická zařízení si totiž s podporou rodiček dvakrát hlavy nelámou. Proto vybírejte porodnice, které mají ve svém názvu Baby Friendly. Musí totiž postupovat podle deseti kroků úspěšného kojení.

Logo
autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio