Až 10 % dětí má vykřičený, zastřený hlas. Dá se to léčit správným dýcháním, říká lékařka

17. leden 2018

Víte, že se o svůj hlas taky musíte starat? Nejen hlasoví profesionálové, ale i ti, co mají zastřený hlas už od mala.

Podle přednostky Foniatrické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze Olgy Dlouhé je čas od času a nejen u profesionálů nutná hlasová hygiena. „Hygiena sice zní divně, ale začít by s ní měly už děti. Rodiče by měli zajít k lékaři pokud mají doma tzv. vykřičené dítě se zastřeným hlasem.“ Není jich málo, v populaci je to až 10 % předškoláků a školáků.

Hlas = dech

Jak správně mluvit? „Nejdůležitější je nasazení začátku slov a vět, tedy na emoci v hlase. Hlavně extroverti do hlasivek víc tlačí. Proud vzduchu z plic, podle kterého pak kmitají hlasivky, jsou pod větším fonačním tlakem. Takovým lidem pak častěji hlasivky zhrubnou.“ Základem je naučit se správně dýchat.

U hlasových profesionálů jako jsou zpěváci, moderátoři, herci nebo studenti uměleckých škol se lékaři na foniatrii snaží hlas vylepšit. Zvlášť když už se museli dřív léčit s cystou, výronem nebo uzlíky. Každý, kdo se rozhodně svým hlasem „živit“, by měl projít zvláštní výukou hlasového pedagoga. Úplně jinak totiž vypadá příprava operního a rockového zpěváka.

autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.