Mikrovlnky rozhodně zdraví neškodí. Když je správně používáte...

20. duben 2016

Co intenzivní působení mikrovln udělá s vaším organismem? Co se stane, když necháte dvířka mikrovlnky otevřená? A který způsob ohřevu je zdravější? Odpovídá odborník z Ústavu konzervace potravin VŠCHT Praha.

V mikrovlnce můžete ohřívat, co vás napadne. Dají se použít i na sušení dřeva, nebo třeba k organické syntéze. To už pak jsou ale speciální přístroje na bázi mikrovln. „Podle toho, co o mikrovlnách víme, tak rozhodně nejsou pro člověka škodlivé,“ říká Aleš Rajchl z Ústavu konzervace potravin VŠCHT Praha.

Mikrovlnky jsou bezpečné, ale...

Musíte ale dodržovat bezpečné a výrobcem dané zásady používání. Pokud byste třeba nezavřeli dvířka mikrovlnky, nebo byli vystaveni intenzivnímu mikrovlnnému záření, tak její vliv pocítíte. „Ale vaše tělo by bylo poškozeno teplem, ne mikrovlnou,“ vysvětluje Rajchl.


Jak se starat o mikrovlnku?
- stále ji udržujte čistou, hlavně dvířka
- nesnažte se o opravy „svépomocí“
- používejte jen nádobí k tomu určené

Vaše tělo by se totiž postupně zahřívalo. A nejcitlivější na teplo jsou vaše oči (a u mužů ještě varlata)... Při výrobě mikrovlnek je tak nejdůležitější zajistit jejich neprostupnost. Všechny musí splnit velmi přísné normy a limity. Je taky dobré vědět, že jejich záření rychle klesá se vzdáleností od zdroje.

Zdravější ohřívání?

Hlavně si ale uvědomte, že trouba ohřívá a nemá sloužit k vaření. „Dokonce se ukazuje, že vliv mikrovlnného ohřevu na některé senzorické nutričně cenné látky je pozitivnější než při běžném ohřevu,“ říká Rajchl. Nejrychleji se v mikrovlnce ohřívají potraviny s vysokým obsahem vody (např. polévky).

Mikrovlnná trouba

„Vliv má ale i obsah solí a samotná geometrie uspořádání pokrmu. To znamená, v jak silné vrstvě pokrm ohříváte.“ Pokud v mikrovlnce rozmrazujete, volte vhodný program. „Sice trvá déle, ale rozmrazí vám pokrm výrazně efektivněji, než když zvolíte klasický ohřev. To pak máte část zmrzlou a druhou téměř uvařenou.“

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio