Milujete chia semínka? Tak tyhle rozhodně nekupujte! Po dodavateli už pátrá potravinářská inspekce

7. září 2017

Nezávislým laboratorním testem internetového pořadu A dost! prošlo 16 druhů semínek. Propadák byl jen jeden. Zato pořádný!

„Byla to semínka z Paraguaye, které jsme koupili v Jindřichově Hradci. Po dodavateli pátrá Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ říká Jan Tuna, scénárista, dramaturg a režisér pořadu A dost! na Stream.cz. Akreditovaná laboratoř Ústavu analýzy potravin a výživy z VŠCHT Praha ve výrobku totiž našla dnes tolik skloňovaný insekticid fipromil (látka na hubení hmyzu).


Pozor! Chia semínka Sedelská kvalita (dovozce UBK Trade; datum spotřeby září 2017) obsahovala nadlimitní množství rezidua toxického fipronilu!


Nejlepší a shodné výsledky mají hned čtyři výrobky, biosemínka z drogerie DM, Alnatura nebo (už bez bio) Seeberger.

„Ale nepanikařte! Pokud zkonzumujete výrobek, který obsahoval nadlimitní množství kterékoli toxické látky, nic se nestane. Zdravotní rizika připadají v úvahu pouze u dlouhodobé konzumace kontaminované potraviny,“ uklidňuje vedoucí laboratoře Jana Hajšlová.

Jak se tam jed dostal?

O fipronilu se teď mluví hlavně v souvislosti s výrobky z vajec. Jak se ale jedovatá látka mohla dostat do chia semínek? „Těžko říct,“ říká Hajšlová. U nás fipronil není ani registrovaný, protože je toxický i pro včely. „Ale v exotických jihoamerických zemích se s ním asi moc netrápí. Ke kontaminaci taky může dojít až ve skladech, při hubení hmyzu.“

Semínka z Jindřichova Hradce měla ale navíc až trojnásobně překročené množství mykotoxinů (aflatoxin B1, nebezpečného produktu plísní). A paradoxně byla ze všech testovaných taky nejdražší. „Stála 460 Kč/kg. Přitom ta nejlevnější pořídíte asi za stovku,“ říká Jan Tuna.

Chia semínka mají všechny atributy zdravé potraviny

Chia semínka (šalvěj hispánská) mají až 21% obsah proteinů, ale stejně tak vysoký obsah tuků, lipidů a omega3 nenasycených mastných kyselin. Stejně jako ryby nebo lněná semínka jsou dobrá pro činnost kardiovaskulární systém. Mají taky hodně vápníku. Pro Aztéky byla běžnou složkou potravy.

autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio