Mozek v ohrožení! Internetem se šíří strach z parazitů. Těží z něj podvodné kliniky a šarlatáni

2. červen 2018

Figurantce diagnostikovali parazita na mozku. Léčili ji metodou, která při ověření v laboratoři na parazity vůbec nefungovala. Kteří paraziti u nás doopravdy hrozí? Jak a kde se jich zbavit?

„Na internetu můžeme v poslední době najít v podstatě poplašné zprávy, které například tvrdí, že 850 000 lidí v ČR každoročně umírá kvůli parazitům. Přitom u nás ročně umírá necelých 110 000 lidí a z toho na všechny infekční nemoci včetně bakterií a virů umírá asi 1600 lidí ročně,“ říká Iva Kolářová z Katedry parazitologie Přírodovědecké fakulty UK.

Pozor na parazity na parazitech

Bakterie ani viry přitom nelze za parazity označit (sem patří hlavně nejrůznější červi jako motolice, tasemnice, hlístice, anebo jednobuněčné organismy – třeba původci malárie, toxoplazmózy nebo měňavky). Na uměle vytvářeném strachu z parazitů se v poslední době snaží vydělat někteří šarlatáni.

„Namluví vám, že máte parazity, kteří vás během velmi krátké doby zabijí nebo vám způsobí velmi vážné problémy,“ přibližuje Jan Tuna z internetové televize Stream.cz, jehož pořad A dost! se tímto tématem zabýval.

Obchod se strachem

„Obchod se strachem je nejlepší. Proto vám nejprve za peníze parazity diagnostikují a pak vás za další peníze léčí, nejlépe i s celou vaší rodinou. A co je na tom nejhorší, zaměřují se dost často na onkologicky nemocné pacienty, kteří potom zanedbají opravdovou léčbu.“

Jan Tuna důrazně varuje před návštěvou podobných rádoby ordinací, klinik nebo poraden, protože tito lidé nemají žádné lékařské ani parazitologické vzdělání a nejsou ani trestně odpovědní.

Škodí jen minimum „parazitů“

„Většina organismů, které v nás žijí, je symbiotická a jenom někteří z nich nám nějak škodí,“ vysvětluje Oleg Ditrich z Katedry parazitologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Opravdu nebezpečných parazitů se u nás podle něj vyskytuje minimum.


Kam se obrátit, když máte podezření, že jste osídleni parazity?
Nejlepší je kontaktovat Českou parazitologickou společnost. Svůj dotaz můžete poslat na e-mailovou adresu dotazy@parazitologie.cz. Ověřené informace o parazitech se dozvíte také například v nově vydané populárně-naučné knize O parazitech a lidech.

Častěji si je přivezete z exotické dovolené, kde jíte místní neupravenou stravu. „Také některé parazity u nás získáme s potravou. Třeba škrkavku z neumytých jahod,“ uvádí příklady Ditrich. „Anebo syrové maso obsahuje tasemnice, svalovce a podobně. Hodně parazitů bývávalo ve znečištěné vodě. To se ale v posledních desetiletích velmi změnilo. Pije se už nezávadná voda, a tak o dva řády ubylo střevních parazitů.“

Před naprosto lživými informacemi, které se objevují na internetu, varují parazitologové Biologického centra Akademie věd (na snímku jejich laboratoř v Budějovicích)
autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio