Mužská energie je cílesměrná. Ženská cyklická. Jak mohou společně přežít Vánoce?

4. prosinec 2017

Je dobré, aby muž vytvořil ženě prostor, podporoval ji. Taky proto se podle psychoterapeuta o Vánocích scházíme všichni dohromady, slučujeme všechny generace, abychom se propojili. Aby se potkali ti nejmenší s těmi nejstaršími. Kvůli cykličnosti. Stres k přerodu patří.

Mužská energie je cílesměrná. Pracuje z bodu A do B. Ženská energie je cyklická. Neustále prochází obnovou a zrozením v období slunovratu. V době zimního slunovratu dochází ke zklidnění a kolem 23.–25. prosince nastává prostor pro úplné vypnutí. Prázdno na zklidnění a zjištění, co jsem a kam jdu.

V tuto chvíli žena potřebuje, aby se muž taky zklidnil a vytvořil pevné objetí. „Když jí to muž ale neposkytne, když necítí ono pevné objetí, tak se ženský princip překlopí do ještě intenzivnějšího úklidu domácnosti. Cítí se nedoceněná, přestože vlastně potřebuje jen klid. Z toho pak pramení partnerská nedorozumění,“ říká psychoterapeut Lucian Kantor.

Stres k přerodu patří

O Vánocích se proto scházíme všichni dohromady. Slučují se generace, aby se potkali ti nejmenší s těmi nejstaršími. Kvůli cykličnosti. Vánoce jsou ale taky kumulací stresů, které by se měly do Štědrého dne rozplynout ve chvilkovém zklidnění.

Vánoce

„Stres přitom sám o sobě není nic špatného. Je to něco, co vám říká, že se musíte připravit na něco nového, na přerod. Jde jen o to, aby byl taky únosný, jako když se na něco těšíte a prožíváte těšení. Není to takový, u kterého chcete, aby to už bylo za vámi.“

Špatný vs. kladný stres

Další princip, který hraje při vánočních přípravách roli, je princip zákazu. „Když vám někdo něco zakáže, chcete to o to víc.“ Takže když vám partner 3. prosince tvrdí, že na pečení cukroví je brzy, pak vy svou činnost ještě zintenzivníte.

Místo toho by měl v ideálním případě přijít a říct: „To je fajn, že jsi už začala. Já se ti nebudu motat pod nohama.“ A sám pak začít shánět stromek, kapra a další věci, které jsou v rodině obvykle na mužích.

Rada odborníka

„Je to velmi obvyklý stesk mých klientů, ale pro jeho řešení je důležité znát celý příběh,“ říká Kantor. Často to může pramenit z utahání a stresu se snahy dosáhnout něčeho, co úplně neuspokojuje. Zdravý stres vás vede k lepším výkonům, ten nezdravý ale svazuje a vytváří psychosomatické reakce.

„Zkuste zapátrat, pro koho se snažíte mít vše před svátky v pořádku. Jestli se až moc nesnažíte a ten, pro koho to děláte, to vůbec neocení. Musíte totiž mít pozitivní zpětnou vazbu.“ Psychika totiž velmi ovlivňuje. Když jste v pohodě, můžete projít i velmi infekčním prostředím bez újmy. „Stačí být ale ve stresu a pak i z autobusu jdete domů s bolestí v krku.“

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.