Na kuřecích řízcích v supermarketu se nevyplatí šetřit, ukázal test časopisu dTest

27. červenec 2018

Když přijde sezóna grilování, výrazně vzroste poptávka po kuřecích prsních řízcích. Redaktoři časopisu dTest se proto rozhodli ověřit, jestli kuřecí řízky splňují všechny požadavky, které na ně klade vyhláška. Vedle kvalitativních znaků jako například vyváženého poměru mezi obsahem vody a bílkovin testovali, zda v nich nejsou škodlivé mikroorganismy.

Do testu balených kuřecích prsních řízků redaktoři dTestu zařadili 12 vzorků chlazených výrobků balených v ochranné atmosféře. Na všechny se vztahuje stejná obchodní norma, která má zaručit, že když se pod označením kuřecí řízek se v celé Evropské unii bude prodávat stejně upravený kus kuřecího masa


Jaký je rozdíl v kvalitě chlazeného a mraženého masa?
Zmrazením se změní struktura kuřecího masa a to není schopné tak dobře vázat vodu jako čerstvé či chlazené maso. Během tepelné úpravy se voda z masa snadněji ztrácí.

Od roku 2015 se na obalech povinně uvádí země původu u všech druhů drůbežího masa. Pokud bude na kuřeti napsáno původ Česká republika, tak můžeme mít jistotu, že to zvíře se narodilo v České republice, bylo tady odchováno i poraženo.

„Nakoupili jsme vzorky, které se prodávají v České republice bez ohledu na zem jejich původu, takže se kromě českých kuřat do výběru dostalo i několik polských vzorků a jeden vzorek z Rumunska,“ upřesňuje Jan Maryška, redaktor časopisu dTest.

Ve dvou vzorcích bylo také obsaženo víc vody, než stanovuje norma. Ta říká, že množství vody v mase nesmí převyšovat množství bílkovin více než 3,4krát. U tří vzorcků navíc specialisté zjistili nedodržení mikrobiologických požadavků.

Výsledky testu

Test v případě kuřecích prsních řízků potvrdil, že na mase se nevyplácí šetřit. Na prvních místech skončily výrobky s nejvyšší cenou. „Udělili jsme také čtyři nedostatečné známky, všechny z důvodu nedodržení některého z předpisových požadavků,“ přibližuje Jan Maryška.

Kuřecí maso

První tři místa v testu obsadilo Světničkové kuře, Vodňanské zlaté kuře a značka Vocílky, kterou prodávají v Bille. Na posledních čtyřech místech se umístilo kuře Lidl Řezníkova porce, značka Albert, kuřecí řízky prodávané pod značkou Tesco a Vodňanské kuře.

autoři: and , Jiří Holoubek
Spustit audio