Nechcete mít osteoporózu? Nepijte sycené nápoje. Brání vstřebávání vápníku

22. listopad 2017

Řídnutím kostí trpí každá třetí žena a každý pátý muž. Za nejčastější diagnózou hospitalizace jsou v celé EU komplikace osteoporózy, což jsou nejrůznější zlomeniny.

„Osteoporóza je dětská nemoc, která manifestuje až v dospělosti,“ tvrdí vedoucí Osteocentra FN Plzeň – Bory Václav Vyskočil. Každý z vás má 70–80 % kostní hmoty předdefinováno geneticky. Ne každý ale toto optimum taky dosáhne. Obvykle lidem chybí vitamín D a mají málo vápníku.

Problém je příjem a vstřebávání vápníku

Výjimkou jsou skandinávské země s denním příjemem kolem 1200 mg/osoba. Průměrný Evropan má kolem 900 mg a Čech jen 500 mg. Stejně jako obyvatelé Guatemaly. Další problém lékař vidí v konzumaci sycených nápojů.

„Snižují vstřebávání vápníku a navíc obsahují hodně fosforu.“ A aby toho nebylo málo, už naše nejmladší generace místo pohybu raději sedí u počítačů a televize. „Pohyb, správná výživa, eliminace chronických onemocnění, dodávka vitamínu D. To jsou základní předpoklady abyste časem neměli osteoporózu.“

Pokud nedosáhnete optimální hodnoty kostní hmoty už v dospívání, budete mít brzy osteoporózu. Do 20 se vám kostní hmota zvyšuje, ve 30 se zastaví a pak začne až o 1 % ročně ubývat.
Václav Vyskočil, vedoucí Osteocentra FN Plzeň – Bory

První projevy osteoporózy

Prvním projevem osteoporózy u žen bývá zlomenina předloktí v oblasti zápěstí (tzv. Collesova zlomenina). „Mužům se lámou už přímo obratle nebo kyčle. Úmrtnost na komplikace je v prvních šesti měsících po zlomenině dvojnásobně vyšší než u žen. Muži jsou na tom z hlediska komplikací daleko hůř.“

Osteoporóza je léčitelná a nikdy není na léčbu pozdě! Nemusí mít ale žádné příznaky, které by vás hnaly k lékaři. Pokud se ale zmenšujete a zakulacují se vám záda, nejde o problém s meziobratlovými ploténkami, ale o zlomeniny obratlů.

zlomenina

Rizikovou skupinu tvoří pacienti, kteří už prodělali osteoporotickou zlomeninu. „Riziko další zlomeniny se u nich rychle zvyšuje. Jen 5 % pacientů po zlomenině kyčle dostane léky na léčbu osteoporózy, případně je dál sledováno v odborné ambulanci. Plno z nich se totiž domnívá, že už jsou vyléčeni.“

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio