Novoroční předsevzetí se dají splnit! Víte jak?

16. leden 2017

Dali jste si nějaké to předsevzetí? A někdy i splnili? Podle psychoterapeuta je Nový rok začátek dalšího cyklu a i čas na změnu. Váš cíl ale nesmí být ztrátou.

Proč si dáváme předsevzetí, která pak neplníme? Podle psychoterapeuta Luciana Kantora jde o rozdíl mezi „chtít“ a „muset“. Rodiče vás totiž naučili „zadávat si něco, co chcete, jako povinnost. A té se člověk brzy začne vyhýbat.“ Třeba žena, která chce zhubnout, se podvědomě brání nějaké ztrátě.

Pokud si ale řekne, že by byla ráda štíhlá pro vlastní spokojenost, má nakročeno. Takže pozor na to, abyste si svůj cíl nezadali jako nějakou ztrátu. „Když budete do života vkládat stále nové a zajímavé podněty, časem zapomenete, že jste o něco přišli. Lidé vědí, co nechtějí. Ale nevědí, co opravdu chtějí,“ myslí si Kantor.

„To je rezignace a sarkasmus. Postavte si to ale jinak: je úplně jedno, kolik vážíte. Důležitější je, jak se cítíte!“ Když ale chcete něco se svou váhou přece jen udělat, chtějte drobnosti. Jako rychleji vyběhnout schody, líp dobíhat autobus apod.

Informujte okolí

„O každém vašem předsevzetí by taky mělo vědět vaše okolí. Když zčistajasna začnete chodit do posilovny, musíte o tom komunikovat s manželkou. Pokud se jí chcete víc líbit, můžete pracovat na několika frontách. Třeba změnit šatník,“ dodává Lucian Kantor.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio