Novoroční recept: Čočka na kyselo se sázeným vejcem. Aby se vás držely peníze
„Čočka symbolizuje hojnost,“ upozorňuje Nina Provaan z pražského Muzea gastronomie. Čočku jako hodnotnou potravinu zmiňuje už Bible. Říká se, že když si ji dáte na Nový rok, budou se vás držet peníze.
Ingredience na 4 porce:
500 g čočky
50 g sádla
1 středně velká cibule
40 g hladké mouky
250 ml zeleninového vývaru
1 bobkový list
trochu tymiánu
sůl
ocet nebo citronová šťáva
4 vejce
1 lžíce másla
cibule pokrájená na kroužky
Příprava:
1. Přebranou čočku opláchněte a namočte asi na 2 hodiny do studené vody. Pak ji v téže vodě zakrytou uvařte s bobkovým listem doměkka.
2. Na sádle nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Podlijte ji trochou vývaru z čočky nebo zeleninovým vývarem a spolu s tymiánem krátce (asi 3 minuty) povařte.
3. Poté přidejte uvařenou čočku, okyselte octem nebo citronovou šťávou, osolte, promíchejte a ještě chvíli povařte.
4. Lívanečník lehce potřete rozpuštěným máslem, vyklepněte do něj vejce a usmažte je. Podávejte spolu se zlatavou cibulkou k dušené čočce.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.