Jak u dítěte snadno vypěstovat neurózu

26. září 2016

Kousání tužky, nehtů, škubání vlasů, grimasy, škuby… Pokud jde o dítě, zasáhněte co nejrychleji.

„Nejčastěji je to známka toho, že se dítě nebo dospělí setkali s něčím, co je rozrušilo, co jim vadí, překáží, s čím se nedovedou vyrovnat,“ říká psychiatr Jiří Novák. Právě konec září je doba, kdy se u dětí projevují tzv. reaktivní stavy na školu nebo něco, co se školou souvisí.

Známé už od Freuda

Proto se taky prvňáčkům doporučuje, aby navštěvovali mateřskou přípravnou školu. Nejde o to, že by nebylo na školu zralé inteligenčně, ale spíš sociálně. „Nevydrží sedět 45 minut. Po půl hodině klidně vstane a jde se podívat z okna. Pozornost celé třídy se pak věnuje neukázněnému žákovi.“

Neurotické projevy už před sto lety popsal Sigmund Freud. Pokud se člověk dostane do situace, která je mu nepříjemná, má tendenci utéct. Když to nejde, pud útěku se změní na pud obživný (okusování vnitřní strany tváří, nehtů, brýlí, tužky) nebo pud péče o tělo (vytrhávání vlasů. smetání smítek z oděvu, ale i kouření).

Citlivá pomoc

U dětí musí zasáhnout rodiče, nejlépe i s učiteli. „Musíte to ale řešit citlivě. Rozhodně by dítě nemělo nabýt dojmu, že vyzvídáte, tlačíte. Jinak se uzavře ještě víc do sebe. Když ale neuděláte nic, ztratíte jeho důvěru. Řekne si, že nikomu na něm nezáleží. Bude vás upoutávat jinými způsoby. Třeba zlobením.“

A jak si pomoct v dospělosti? „Tady si člověk těžko poradí sám. Měl by navštívit psychologa, psychiatra. Ten bude hledat příčinu a pokusí se i pomoci. Nejčastěji kognitivně-behaviorální terapií. Osobně se mně osvědčila hypnoterapie nebo sugestoterapie,“ říká psychiatr.

Spustit audio