ON-LINE ROZHOVOR: Čerstvá zelenina až do mrazu
Které zeleniny lze nechat na záhonech do příchodu mrazíků? Jak ji uchovat co nejdéle? Na otázky odpoví v pátek 21. října v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.
Teplomilné zeleniny jsou už sklizené, přízemní mrazíky by je nenávratně poškodily. Mít ale čerstvou zeleniny ze zahrádky i v pozdním podzimu umožňuje celá řada zelenin, kterým slabý mráz nevadí a na záhonech je můžete ponechat opravdu až do mrazu. V okamžiku, kdy ale teplota začne klesat hlouběji pod nulu, je na místě i tyto zeleniny sklidit a uložit tak, aby byly zdrojem vitamínů co nejdelší dobu. Pro snadnější přístupnost v době, kdy půda je zamrzlá, se vyplatí zeleninu vyjmout i s kořenovým systémem a založit do mírně vlhkého písku. Takto připravenou zeleninu umístíme do prostoru s teplotou blízko k nule. V případě potřeby je třeba zahnívající zeleniny odstraňovat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.