ON-LINE ROZHOVOR: Nastal čas na sadbu jahod

16. září 2016

Je tady září, tedy čas pro výsadbu nových jahod. Kolik času na sadbu vůbec máte? Jaké odrůdy vybrat a jak správně zasadit? Na Vaše otázky budou v pátek 16. září odpovídat Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Když se rozhodnete oživit zahradu u nás tolik oblíbenými sladkými plody, není to jen tak. Zásadně vysazujte jen uznanou sadbu, která bez chorob a škůdců (a navíc je zárukou pravosti uvedené odrůdy).

Rostliny by měly mít dobře vyvinuté srdéčko a mohutné kořeny. Jen tak se sadba ujme. Důležitá je i vlhkost půdy, rostliny nevysazujete do půdy přesušené, za horkého počasí. Ani pravidelná zálivka mnohdy nestačí, protože se půda rychle vysuší.

Postup sadby

Pro výsadbu na záhonech se vyplatí černá netkaná textilie, která nejen propouští vodu, ale zabraňuje růstu plevelů. Půda by před výsadbou měla být dobře zpracovaná, vyhnojená a odplevelená. Pravidelná a vydatná zálivka je nutná až do zakořenění.

Asi za dva týdny po výsadbě je dobře rostliny přihnojit, a to dusíkatým nebo kombinovaným hnojivem. Pozor! Hnojivo nesmí přijít do srdéček. Slabé a pozdě vysazené rostliny jsou pak v zimě, při zmrzání a rozmrzání půdy, vytahovány na povrch půdy a zasychají.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.