ON-LINE ROZHOVOR: Pěstujeme ekologicky

27. květen 2016

Lze pěstovat s omezením chemických pesticidů? Co ovlivňuje výskyt chorob a škůdců? Na otázky odpoví v pátek 27. května v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Pokud si pěstujeme zeleninu pro vlastní potřebu, ať již je to salát, kedlubny, ředkvičky či mrkve, je naší snahou vypěstovat zdravou zeleninu, která není nabitá chemickými pesticidy. Omezení, ba přímo vyloučení těchto prostředků, můžeme ovlivnit sami technikou pěstování. Každá rostlina má určité požadavky na stanoviště a vzdálenost výsadby. Přehoustlé porosty na zastíněném místě jsou podstatně víc náchylné na plísně a houbové choroby. Také u zeleniny musíte dodržovat potřebný spon. Pokud zelí nemá vzdálenost 50 a více centimetrů, dorůstající hlávky se dotýkají, podehnívají a navíc je podstatně častěji napadají housenky motýlů. Někdy ale škůdci úrodu napadnou přes veškeré dodržování přesných technických zásad. Pak nezbývá, než zasáhnout likvidačním postřikem. Vyplatí se zde soustředit na takové přípravky, které jsou ekologické a mají nulovou ochrannou lhůtu.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio