ON-LINE ROZHOVOR: Růže a problémy při jejich pěstování

6. květen 2016

Může se černá skvrnitost objevit i na mladých rostlinách? Proč poupata nerozkvétají? Na otázky odpoví v pátek 6. května v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Růže mohou během vegetace onemocnět celou řadou houbových chorob. Ty se vážně podepisují nejen na vzhledu listů i květů, ale znehodnocují celé rostliny. Je pak velmi obtížné najít alespoň několik nepoškozených stvolů do vázy. Mezi nejvážnější houbové choroby růží patří černá skvrnitost listů, rez a padlí růžové. Výskyt chorob podporují vyšší teploty a teplotní výkyvy, vyšší nebo také střídavá vzdušná vlhkost, příliš hustá výsadba a přehnojení dusíkem. Nevhodné je také zalévání rostlin na listy, či zálivka ve večerních hodinách, kdy rostlina nestačí oschnout. Vhodnější je zalévat ráno. Výborným řešením je fungicidní přípravek k přímému použití ve formě kapaliny k aplikaci bez ředění (ready for use) určený k ochraně růží proti padlí růžovému, černé skvrnitosti růže a rzi růžové.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.