ON-LINE ROZHOVOR: Skladování podle prababiček

30. září 2016

Jak se skladovalo tropické ovoce? Používal se písek? Na otázky odpoví v pátek 30. září v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

V současné době mrazáků a lednic není konzervace zeleniny a ovoce žádný problém. Horší to měli naše babičky a prababičky, které si museli vystačit s vlastní fantazií a způsoby uskladnění zeleniny a ovoce na zimu pracně vymýšlet. Mnohým určitě vyloudí úsměv na tváři metody, které se dříve používaly, ale určitě není na škodu si některé připomenout, abychom si uvědomili, jak věda poskočila a jak i takovou dříve složitou záležitost jako je konzervování, máme jednoduchou. Dnešní pěstitelé si asi příliš hlavy nelámou, jak sklizené plodiny uskladnit. Nejčastěji se zavařuje a mrazí a pokud se něco zkazí, půjdeme koupit nové. Ale co naši předkové, jejichž snahou bylo neutratit a vypěstované do posledního zbytku zužitkovat. Jak se tedy skladovalo?

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.