Life style21. července  2016 v 10:00  

Pivo už dneska není jako dřív. Jeho chuť se změnila

Proč má dnes klasická 10° nebo 12° míň alkoholu? Rozdíl je ve stupni prokvašení. Záleží na kmenu pivovarských kvasinek, na technologii. Dnešní piva bývají hluboce prokvašená - Foto: Fotobanka Pixabay, CC0 Public domain

Proč má dnes klasická 10° nebo 12° míň alkoholu? Rozdíl je ve stupni prokvašení. Záleží na kmenu pivovarských kvasinek, na technologii. Dnešní piva bývají hluboce prokvašenáFoto: Fotobanka Pixabay, CC0 Public domain

Za posledních 20 let se změnilo tlakování, kvalita chmele i způsob kvašení. Bylo to k lepšímu?

Ve středověku pivo vypadalo jako polévka a taky se vlastně bralo jako náhražka plnohodnotného jídla. Možná z té doby nám zůstalo oblíbené rčení: „Hlad je převlečená žízeň.“ Jak se ale pivo změnilo za posledních 20 let? 

„Změnila se trvanlivost. Je více stabilní. A z hlediska chuti si myslím, že pivo je dneska ještě lepší, než bylo dřív,“ říká profesor Pavel Dostálek z Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha. Je to kvalitou chmele? 

Čím a proč se tlakuje při čepu? 

„Byly jisté etapy, kdy se preferovalo používání extraktu. Vycházelo se z mylného předpokladu, že pivo bude stabilnější. Dneska se daleko víc používá i plná dávka chmele,“ vysvětluje. Zásadní vliv na chuť piva má oxid uhličitý. Hlavně na tzv. říz piva. 

„Při čepu se tlakuje vzduchem (pak ale musí být vyčepováno rychle, protože se oxiduje) nebo oxidem uhličitým (pak ale dochází k přesycování, a když je ještě přechlazené, nekonzumuje se dobře) anebo směsí oxidu uhličitého a dusíku (a pak není přesycené).“ 

Ovocná piva jsou zdravější než limonáda 

Co všechno kromě piva obsahují ovocná piva? „Jsou v nich limonády, ovocné šťávy, případně je to zředěno sodovkou na požadované množství alkoholu,“ vysvětluje Dostálek. V těchhle nápojích na bázi piva je tedy to, co v normálních limonádách: cukry, přírodní barviva, umělá sladidla, ale i vitaminy. 

Dia pivo neexistuje
Výraz dia pivo se nesmí používat, protože je matoucí. Jedná se o hluboce prokvašené pivo, kde je obsah cukru (sacharidů) velice nízký. „Ale je tam alkohol. A pokud vím, diabetici by alkohol neměli. V nealko pivech je zase cukr. Takže s konzumací bych byl velice opatrný.“

„Téměř vždy obsahují méně cukru než normální limonády. Až o polovinu… Jde vlastně o přírodní výrobek. Na jeho výrobu se použije sladina, která se v pivovaru vaří s chmelem. Leckdy je zdraví prospěšnější než leckterá limonáda.“ Rozhodně to ale neznamená, že by pivo (ať alko, nealko nebo ovo) bylo vhodné pro diabetiky. 

Pořad: Poradna  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:05  |  Délka pořadu: 40 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Příběhy posluchačů

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace