Plíseň, cukr, tuk a genotoxické látky... Kterým oříškovým pomazánkám se vyhnout?

27. duben 2017

Proč je přítomnost palmového oleje v pomazánkách tak škodlivá?

Pořad A DOST! internetové televize Stream.cz zkoumal 27 lískooříškových a arašídových pomazánek. Kromě dvou německých je všechny zakoupíte v našich běžných obchodech. „Bohužel se ukázalo, že některé z pomazánek byly opravdu vyrobené z plesnivých arašídů,“ vysvětluje Jan Tuna.

Cukr a genotoxické látky

Velkým problémem je i cukr. „Rodiče často netuší, že dětem na rohlík mažou jen cukr s příchutí. Je to velká energetická bomba.“ Zjišťovali ale i třeba estery MCPD, které bávaly dřív součástí maggi a souvisí s palmovým olejem. Proč je monochlorpropandiol (MCPD) nebezpečný? Obsahuje genotoxický chlor.


Nejlepší výsledky:
Nutella (Ferrero) – bez plísní i MCPD
Nejhorší výsledky:
Carla Cream, kakaovooříškový krém
Chocoland Crema Duo Lískooříšková – vysoký obsah tuku a až 50 % cukru

Nebezpečný výrobek

Podle nařízení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin by denní příjem MCPD neměl překročit 0,8 mikrogramu na 1 kg tělesné hmotnosti. Tenhle limit podle testu překročil výrobek Sympathica lískooříšková pomazánka (Lidl ČR). Dnes už byl stažen z prodeje.

Přednost dejte 100% arašídovým

„Pokud sní malé 20kilové dítě jeden rohlík s 20 g této pomazánky, překročí celodenní tolerovaný limit škodlivé MCPD. Ale jednorázová konzumace okamžitý negativní vliv mít nebude,“ vysvětluje Tuna. Určitě ale hledejte pomazánky, které neobsahují palmový olej. „Naštěstí jsme nějaké objevili, ale jsou to pouze 100% arašídové.“

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio