Life style18. května  2017 v 10:00  

Potřebujete posílit imunitu? Pijte ocet, jezte kvasnice

Potřebujete posílit imunitu? Pijte ocet vyrobený z etanolu za pomocí bakterií - Foto: Fotobanka Pixabay

Potřebujete posílit imunitu? Pijte ocet vyrobený z etanolu za pomocí bakteriíFoto: Fotobanka Pixabay

Stejně tak vám pomůžou mléčné výrobky s živými mikroorganismy. Kvasniční odpad je zase dobrý pro doplnění vitamínu B.

„Člověk má v těle prakticky stejný počet buněk, jako je mikroorganismů kolem nás nebo s námi,“ říká Kateřina Demnerová z Ústavu biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha. Které jsou ty pro člověka prospěšné? „Hlavně probiotika, bakterie mléčného kvašení rodu laktobacilus.“ 

Imunitu posílí i ocet! 

Vhodné jsou třeba jako doplněk antibiotické léčby. Antibiotika totiž zabíjejí jak škodlivé mikroorganismy, tak i ty prospěšné, které potřebujete. Pokud potřebujete posílit imunitu, konzumujte mléčné výrobky s živými organismy a ocet vyrobený z etanolu za pomocí bakterií. 

Víte, že sir Fleming byl první, kdo objevil pozitivní účinek bakterie streptokoka v podobě plísně, která pak potlačila růst jiných mikroorganismů? Mimochodem mikroorganismy můžou i za to, jak chutná sýr nebo chléb - Foto: Fotobanka Pixabay

Víte, že sir Fleming byl první, kdo objevil pozitivní účinek bakterie streptokoka v podobě plísně, která pak potlačila růst jiných mikroorganismů? Mimochodem mikroorganismy můžou i za to, jak chutná sýr nebo chlébFoto: Fotobanka Pixabay

Vynechat byste neměli ani kvasinky používané při výrobě piva (saccharomyces cerevisiae) nebo další kmeny vyšlechtěné pro víno. Dokonce i „odpad“, tj. kvasničná biomasa, je dobrý pro doplnění vitamínu B. „Takže, komu chybí béčko, měl by jako doplněk stravy jíst sušené kvasnice nebo kvasinky.“ 

Pozor na grilované kuřecí 

Kterým bakteriím byste se naopak měli vyhnout? „Určitě salmonele (skupině bakterií Enterobacteriaceae) a listerii mogocitogenes. Tyhle dvě jsou opravdu nebezpečné.“ Výrazné problémy se zažíváním vám způsobí i campylobacter v nedostatečně tepelně opracovaném kuřecím mase při grilování. 

Pořad: Poradna  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:05  |  Délka pořadu: 40 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Příběhy posluchačů

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace