Používáte správně příkazy Přestaň a Fuj? Můžou vám a vašemu psu změnit život

20. září 2016

Chcete svému zvířeti konečně rozumět? S tréninkem vzájemné komunikace můžete začít kdykoli. I se zvířecím seniorem.

„Současným moderním trendem ve výcviku je trénink pozitivní cestou. Zvířeti označujete správná řešení různých situací a používáte k tomu dva základní signály,“ říká zvířecí trenér František Šusta. U obou můžete zvolit jakákoli (ale stále stejná) slova. Nepoužívejte je ale za jiných okolností.

1. signál: Přestaň

První signál, který by si měl osvojit každý pes (a jeho chovatel) je: Jdeš špatnou cestou, sice se snažíš, ale děláš to blbě. „Zvíře, pokud signálu dobře porozumí, to dělat přestane a opraví se. Důležité je, abyste si jeho opravy všimli a taky ji správně ocenili.“

2. signál: Fuj

Delta signál znamená: Máš průšvih, máš ale poslední šanci, než se stane něco zlého, třeba dostaneš za ucho. „Je úžasnou vlastností psů, že vám použití signálu delta odpustí a nezaútočí na vás. Ale nespoléhejte na to. Jeho přirozeností je totiž zaútočit jako první,“ varuje.

Jak to funguje?

František Šusta u své feny zvolil pro 1. signál slovo „Přestaň!“, pro 2. signál (tzv. poslední šanci) slovo „Fuj“. Když se fena rozhodla, že je třeba olízat jeho zpocené nohy v kraťasech a trenéra už za chvíli přestalo bavit, zavelel: „Fuj!“ Zvíře se vyděsilo, protože to je delta signál.

František Šusta a Jan Rosák

Zvířeti přitom jen záleželo na spokojenosti pána (olizování je konejšivý signál). Co se stane pak? Možná bude olizovat ještě víc, aby se omluvila. Ale když už na 1. signál „Přestaň!“ zareaguje, sedne si a přitulí se zadkem, pak ji musíte pohladit a tím i odměnit. „Je to vlastně jen jiný způsob, jak si naplnit to stejné.“

Pozor na nepochopení

Trenér zažil i špatný příklad využití delta signálu, který skončil vážným zraněním. Velkého psa jeho drobná panička naučila podvědomě reagovat na signály, o kterých ale sama nevěděla. Když pes neposlouchal a štěkal, řekla „Ne!“ a stáhla stahovací obojek.

Pes si zafixoval, že po slovu „Ne!“ následuje bolest. Jednou ale delta signál použila v neškodné situaci a on ji kousl do obličeje. „Neměl jinou možnost. Po signálu totiž vždy přišel trest, kterému se logicky chtěl vyhnout. Proto útočil,“ vysvětluje Šusta.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio