Povidla jako od babičky? Přečtěte si výsledky dTestu povidel

30. březen 2016

Švestková povidla koupíte jen v Česku, tedy ta „pravá“. Dá se říct, že jsou součástí naší tradiční kuchyně. Pokud si je nevyrábíte sami, tak vás určitě zajímá, co si vlastně donesete z obchodu domů.

„Švestková povidla jsou kašovitá potravina vzniklá rozvařením velkého množství ovoce. Na jeden kilogram povidel musí výrobce použít 1700 g švestek,“ říká vyhláška a Jan Maryška z dTestu. Povidla ale mohou být i švestkovo-jablečná, jablečná anebo hruškovo-jablečná. To ale často zjistíte až ze zadní strany obalu.

Tam by vás měl zajímat i přidaný cukr (jímž výrobci pravděpodobně vyrovnávají rozdílnou zralost použitých švestek) a obsah přírodních sladidel. „To ale není jen cukr, ale tzv. refraktometrická sušina, tedy suchá hmota. Údaj vyjadřuje, jak moc jsou povidla zahuštěna. O celkovém přislazování to neříká nic.“

Hustota povidel

Setkat se můžete i s barvivy, nejčastěji s karamelem. Zahušťování, přislazování nebo barvení je přitom podle všech technologických a odborných příruček úplně zbytečné. „Povidla jsou totiž samoudržitelná a nemusí se po uvaření už dál konzervovat. Švestky ze své povahy nepotřebují ani zahušťovače.“

Čtěte také

Nicméně je prý možné, že se přídavnými látkami dosahuje stálosti, tedy aby povidla vypadala stále stejně. To je totiž jeden z nejdůležitějších požadavků, který se dnes na potraviny klade. Podobně důležité je ale i údaj, kolik ovoce bylo doopravdy použito na 100 g povidel.

Překvapivě dobré výsledky

„V našem testu se ukázalo, že řada výrobků má daleko vyšší obsah ovoce, než který výrobce deklaruje na obalu,“ překvapuje Maryška. „V žádném výrobku jsme navíc nenašli nějaký výrazný problém, a tak nebyl ani jeden vzorek úplně nedostatečný.“


Vítězem testu jsou regionální povidla původem ze Zlínska od Jiřího Netopila. Měl velký obsah ovoce. (Povidla na etiketě deklarovala použití 300 gramů ovoce, naměřeno bylo dokonce víc, 328 gramů.)

Většinu vzorků dTestu tvořily výrobky jen dvou firem. Na trhu je najdete buď pod svým názvem, nebo jsou převlečeny pod značky různých řetězců. Hodnotitelé tak měli snazší práci a zajímal je tak hlavně obsah ovoce, šizení přídavky jablek, přidaný cukr a jeho množství. Zjišťovali i obsahy mikotoxinů.

Vaříme povidla v pomalém hrnci

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio