Pozitivní dopad biopotravin na lidské zdraví zatím prokázaný nebyl, říká odbornice z VŠCHT

15. září 2016

Proč tedy nakopuvat biopotraviny? A jak je s jistotou poznáte?

Bio potraviny jsou v módě hlavně kvůli zdravému životnímu stylu. „Pozitivní dopad biopotravin na lidské zatím prokázaný nebyl. Jíst pouze bio ani nemůžete, protože tady zatím není tak široká nabídka,“ říká Jana Dostálová z VŠCHT. Proč tedy kupovat bio?

Logo

Proč kupovat bio?

Jejich největší předností je produkce mnohem šetrnější k životnímu prostředí, než je tomu u ostatních potravin. „Pokud je kupujete, tak přispíváte k lepšímu životu na planetě a podporujete i české farmáře.“ Potraviny označené jako bio jsou totiž většinou z domácí produkce, dovážíme míň než 50 %.

Bio podporujete, i když nekupujete

Ekologické zemědělství podporuje i ministerstvo. S nadsázkou se dá říct, že je podporujete i vy z daní. Mezi další pozitiva patří nižší obsahy agrochemikálií. Nulu u nich ale nenajdete. „Zvířata se chovají a rostliny pěstují na lokalitách, které mohu být různě zatíženy kontaminanty ze znečištěného životního prostředí.“ Taky proto má biofarmář dvouletou lhůtu na „vyčištění“ půdy.


Jak biopotraviny poznáte?
- české mají na obalu pruhovaný půlkruh
- ty z EU mají na obalu zelený lístek
- všechny pak musí mít na obalu zkratku akreditačního úřadu, který biopotravinu zkontroloval (je jich asi 5)

Co musí bio splňovat?

Musí být vyrobena z takzvaných bio surovin, které produkují zemědělci podle zákona o ekologickém zemědělství, a to jak u chovu hospodářských zvířat, tak různých surovin. Označení bio nesmí mít na našem trhu žádný jiný výrobek, který podmínky nesplňuje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.