Pozor! Cestovky vám můžou zdražit zájezd. Ale jen z těchto důvodů

11. srpen 2016

Vy si ale naopak můžete vymoct slevu anebo dokonce proplacení celého zájezdu. Změny podmínek smlouvy s cestovkou vysvětluje právník dTestu.

„Málo se o tom ví, ale občanský zákoník skutečně umožňuje, aby se zejména cena zájezdu mohla měnit ještě před začátkem zájezdu,“ říká právník dTestu Miloš Borovička. Cestovky ale mají jenom 21 dnů na to, aby vám to oznámily. Navíc to musí udělat ještě před začátkem zájezdu.


Jediné 3 důvody zdražení zájezdu:
1. změna směnných kurzů
2. zvýšení poplatků za dopravu
3. zvýšení letištních a palivových poplatků

Pouze pokud vzniknou nějaké objektivní příčiny (vyhoří hotel, přijde přírodní katastrofa a podobně), vás může kontaktovat i později. „V tomto případě už ale musí mít i váš souhlas,“ vysvětluje Borovička.

Jiný hotel? Hned reklamujte!

Pokud dostanete hotel vyšší kvality, jste asi spokojení. Často ale místo výhledu na moře koukáte do zdi. Pak ale máte nárok na přiměřenou slevu. „Reklamujte přímo na místě! Snažte se docílit své okamžité spokojenosti podle svých představ. Když vám cestovka nevyhoví, máte po návratu ještě měsíc na reklamaci.“


Nevíte, o jak velkou slevu „si říct“? Pro takové případy existují (ale jen orientační) německé Frankfurtské tabulky slev.

Přírodní katastrofy a vojenské převraty

Co když v cílové destinaci vypukne třeba vojenský převrat jako v Turecku? „Převraty a přírodní katastrofy jako třeba výbuch sopky na Islandu jsou události, za které cestovní kanceláře nemohou a musí objektivně řešit, co s cestujícími, jak je dostat domů nebo naopak do cíle, a dřív uzavřená smlouva se určitě změní.“

Pamatujte i na imateriální újmu

Občanský zákon mluví o imateriální újmě, o narušení smyslu dovolené jako o ztrátě radosti. Když máte 14denní hrůzný zážitek, kdy vám všechno padá na hlavu, tak vám žádná sleva v tu chvíli nepomůže. Sice vám pak peníze vrátí, ale vy se vrátíte do práce bez odpočinku. „Naši spotřebitelé ale tuto legislativní novinku zatím vůbec nevyužívají, což je škoda,“ dodává Borovička.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio