Pozor na P2P půjčky! Vždy vydělá pouze zprostředkovatel

27. duben 2016

Na našem trhu se objevily nové půjčky založené na principu sdílení. Je to ideální prostředek jak zbohatnout nebo naopak, jak si půjčit od lidí místo banky? Lukáš Zelený z dTestu před P2P ale varuje.

Co to vlastně P2P znamená? „Je to peer-to-peer půjčka vznikající na základě nabídky a poptávky. Na jedné straně jsou ti, kteří peníze potřebují a na druhé, kteří jich mají dost a bankovní úroky jim nic moc nevydělají,“ vysvětluje právník.

Pozor! Zákon vás nechrání

Ale na tyto P2P půjčky se podle právníka nevztahuje zákon o spotřebitelském úvěru, který všechny dokáže ochránit třeba před lichvou. „Jde tak o běžnou smlouvu o zápůjčce, kterou upravuje pouze občanský zákoník.“ Věřitel nemusí třeba prověřovat bonitu klienta, taky ale nemusí uvádět RPSN úvěru.

Čtěte také

Zase se tak můžou objevit nechvalně známé směnky a rozhodčí doložky. Když se opozdíte s platbou, hrozí vám povinnost zaplatit celou dlužnou částku hned, velmi pravděpodobně vysoká smluvní pokuta nebo i zvýšení úroků. Jste tak vydáni na pospas věřiteli. Ale ani on nemá na růžích ustláno.


Lukáš Zelený, dTestPokud budete pravidelně splácet, můžete být s P2P spokojeni. Ale jen do chvíle než se třeba s jednou splátkou opozdíte. Hrozí vám pak opravdu vážné potíže!

Riziko i pro věřitele

„On si vybírá, komu půjčí. Ale pokud chce vydělat, tak taky chce co největší úroky. Logicky tak preferuje klienta s horší klientskou bonitou, který s většími úroky musí počítat. Zároveň je tady ale větší riziko, že to dlužník nezvládne a přestane splácet.“

Pak má investor na výběr: buď bude částku vymáhat sám, nebo přes administrátora (zprostředkovatele). V obou případech to bude stát další peníze: provizi pro zprostředkovatele, v případně soudního nebo exekutorského vymáhání i tyto náklady.

platební karta, peníze

Vydělá jen zprostředkovatel

Lukáš Zelený doporučuje zprostředkovatele předem prověřit. Zajímat by vás měly i celkové náklady zprostředkovatelských služeb. Zároveň ale velmi varuje před jištěním směnkou. „To je totiž nejméně vhodný zajišťovací nástroj!“

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio