Převratný lék na sezónní depresi: světlo!

13. červen 2016

Sezónní deprese se objevuje hlavně na podzim, případně na jaře. Jde o narušení „chronologických mechanismů“ člověka. Podle Pavla Doubka z Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK konečně máme lék.

Více pacientů se sezónní depresí se najde v zemích, kde se mění doba osvitu v průběhu dne. „Vůbec nejhůř pacienti zvládají dlouhé podzimní a zimní dny bez slunečního světla,“ vysětluje Doubek. Změna zimního a letního času tady ale nehraje roli. Člověk se totiž na hodinové narušení biologického rytmu zvládne adaptovat už během jednoho týdne.

Převratná fototerapie

Převratnou léčebnou metodou sezónní deprese je dnes chronobiologická léčba. Je to adaptace vašich vnitřních hodin na okolní prostředí (na to, jak dlouho je světlo). „Pacienta vystavíme účinku silného bílého plnospektrálního světla, což samo o sobě vede k odeznění příznaků deprese.“

Nedělejte to ale sami bez konzultace s odborníkem, který vás léčbou provede. K fototerapii se využívají umělé zdroje světla různé intenzity od 2,5 luxů do 10 000 luxů. Každý pacient musí vyplnit dotazník, který určí jeho chronotyp (sova, skřivan nebo dalších pět typů).

Účinek už za pár dní

Logo

Podle výsledků testu lékař rozhodne o intenzitě „léčby světlem“. Pokud je správně nastavena a vy jste na tento druh léčby citliví, výsledek se dostaví už během dvou až pěti dnů. „Pokud ji ale přerušíte, efekt se zase rychle ztratí,“ varuje.

Psychiatři tak raději volí kombinaci léčby světlem společně s antidepresivy, které nedovolí, aby se nemoc vrátila. Jedinou nevýhodou je, že podobná léčba musí probíhat za hospitalizace pacienta.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio