Přibíráte bezdůvodně? Anebo naopak hubnete? Možná máte tohle onemocnění

10. srpen 2016

Pasivita, dlouhý spánek, málo smíchu a pocit chladu... To jsou typické projevy nedostatku hormonů.

Za zdánlivě bezdůvodnými změnami váhy můžou stát problémy se štítnou žlázou. „Ta může produkovat nadbytek nebo nedostatek hormonů,“ vysvětluje endokrinolog Svatopluk Smutný. Samotná změna množství hormonů na vás ale nemusí být vidět. Projeví se až na vašich životních funkcích.

Pokud máte hormonů hodně, můžete mít změny nálad, náchylnost ke vzteku a hádkám. V pozdějších stadiích ztrácíte váhu, máte průjmy. „A to si už všimne každý.“ Pokud máte hormonů málo, můžete trpět nechutenstvím, ale přitom přibírat na váze. A podobné to je i u autoimunitních chorob této žlázy.


Příznaky zvýšené funkce štítné žlázy:
- bušení srdce
- červenání v obličeji
- návaly
- točení hlavy
- hubnutí a průjmy


Příznaky snížené funkce štítné žlázy:
- pasivita
- málo se smějete
- dlouhý spánek
- pocit zimy
- nechutenství, ale přibírání na váze

Co vás u lékaře čeká?

Při diagnostice štítné žlázy stačí sonografické vyšetření krku Lékař kontroluje tvar, přítomnost uzlů, cyst. Pak se odebírá krev pro kontrolu TSH (zkratka hormonu podvěsku mozkového, který kontroluje funkce štítný žlázy). Pokud se nemoc potvrdí, jsou tři možnosti léčby.

První je podávání léků, pak léčba radiojódem (pokud je potřeba zničit část funkční tkáně žlázy) a nakonec operace. „Kolem žlázy ale vede nerv, který pohybuje spolu s hlasivkami (nejsou to ale hlasivky samotné). Od nás chirurgů se pak vyžaduje, abychom byli obzvláště jemní,“ popisuje lékař.

Jodizace soli

V 50. letech se u nás objevovalo velké množství nemocných se zvětšenou štítnou žlázou (strumou) a nedostatkem jódu v potravě. Začala se tak jodizovat sůl a dnes ho máme dostatek. „Bez atomu jódu nevznikne funkční molekula hormonu. Kdo nemá jód, nemá ani dostatek těchto hormonů.“

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio