Přírodní bylinkové čaje pro miminka: odkdy a jaké

29. duben 2016

Co neškodí maminkám, neškodí ani miminkům. Touto jednoduchou radou byste se měli řídit, pokud dítě bolí bříško, nebo je bezdůvodně neklidné...

Pozor! Dítěti můžete začít dávat čaj (nejen bylinný) ale až od šesti měsíců. Shodují se na tom bylinkářka Simona Tancerová i lékárník Stanislav Havlíček. „Co neškodí maminkám, neškodí ani miminkům. Ne ale ve stejném množství,“ upřesňuje Tancerová.

Je rozdíl v konzumaci během těhotenství a při kojení. Bylinky se totiž skrz mléko dostanou až k dítěti. Pijte tedy jen ty doporučené a v rozumném množství. Pokud má vaše dítě koliku a bolení bříška, pomůže čaj z koriandru, fenyklu nebo anýzu.

Začněte s koupelemi a odvary

Do přímého kontaktu s bylinkami by dítě mělo přijít až od konce třetího měsíce a začínat byste měli bylinnými koupelemi. Stanou se náhradou klasických přípravků. Vhodný je jitrocel. Stačí ho večer naložit jako obyčejný čaj, ráno nechat přejít varem (zhruba 1–3 minuty) a přilít do vaničky.

Koupit můžete i už hotové směsi (granule nebo sáčky), které dostanete v lékárně. Najednou by mimčo nemělo dosat víc než 20 ml čaje. Nezapomínejte, že ze sušených bylinek je odvar silnější.

Levandule pomůže se zoubky

Dobře fungují vonné polštářky, které mají zklidňující účinky, doporučuje lékárník Stanislav Havlíček. Levandulový pomůže s prvními zoubky a vy si tak budete moci dopřát zasloužený odpočinek. Aroma oleje se kvůli vysoké koncentraci nedoporučují. Dýchací ústrojí novorozeňat je na ně ještě příliš citlivé.

Audiozáznamy pořadu Kouzelné bylinky najdete také v Archivu pořadů.

autoři: ide , Dominika Julišová
Spustit audio