Problém s koleny? Jak neskončit na vozítku nebo s endoprotézou...

20. červenec 2016

Před 30 lety jste na přetržené vazy v koleni dostali na 6 týdnů sádru. Léčba trvala i rok a koleno už nikdy nebylo jako dřív. Dnes máte šanci na uzdravení větší. Pokud si dáte říct.

Nejdříve vás čeká diagnostická artroskopie. Koleno se prohlédne zevnitř a zjistí se rozsah zranění. U přetrženého předního zkříženého vazu vás čeká plastika. S odstupem 3–4 měsíců od úrazu pak ortéza a berle na 2–6 týdnů. Pokud se vaz správně neléčí, může se u vás časem rozvinout artróza.

„Pak už takový čtyřicátník klidně může potřebovat endoprotézu kolenního kloubu. Když mu ale hned po úraze uděláme aspoň plastiku, tak je to sice pro něj v tu chvíli náročnější, ale zajistíme, aby kloub fungoval, jak má. Jen tak předejdeme možnému poškození chrupavek,“ říká ortoped Vít Heblt.

Kdy to zvládnete a kdy jít na pohotovost?

Nejčastěji se kolenní vazy natáhnou, natrhnou nebo přetrhnou. Ne nutně při sportu, často jde o obyčejné podvrtnutí při chůzi. Jak poznáte, co zvládnete sami a kdy už jít k lékaři? „Pokud vám kotník okamžitě oteče a už si na něj nestoupnete, musíte na pohotovost.“ Lékař by vás měl vidět do 24 hodin.

Logo

„Rozhodně nemávejte rukou, že se to spraví samo. Na poranění vazů patří sádrová dlaha a berle,“ říká Helbt. Když je kotník oteklý až večer, stačí ledovat, na nohu nešlapat a zavázat elastickým obvazem. Pokud se to do tří dnů nezlepší, pak musíte vyhledat lékařskou pomoc stejně.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio