Proč je bio hovězí tak drahé? Jasno nemá ani ministerstvo

23. únor 2017

Víc než polovina masného skotu se v ČR chová jen ekologicky. Maso tak nálepku BIO ztratí jen na jatkách. Kde jsou tedy ty vícenáklady, kterými se omlouvá jeho vysoká cena?

„Bránou k biopotravinám jsou mléčné výrobky a dětská výživa. Ty jsou už i v Česku dostupné za rozumnou cenu,“ myslí si Jan Gallas, ředitel odboru enviromentálního a ekologického zemědělství ministerstva zemědělství. „Cena reflektuje zvýšené náklady na způsob čistého zemědělství. A práci navíc.“


Každý ekologický zemědělec musí být u nás zaregistrovaný. Proto víme přesně víme, že v ČR máme 4236 ekologických zemědělců. Jan Gallas, ministerstvo zemědělství

Sporné bio hovězí

Sporné je to ale u ekologického hovězího masa. Víc než polovina masného skotu se v ČR totiž chová jen ekologicky. Pokud ale jatka nemají registraci pro ekologický provoz, maso nálepku bio ztratí. „Ministerstvo teď zkoumá, proč je u biomasa tak velký cenový rozdíl. Kde se ty zvýšené náklady vůbec berou.“

Cena odráží poptávku

Každý z vás utratí ročně za biovýrobky a biopotraviny asi 200 Kč. Až 60 % jich kupujeme v obchodních řetězcích. V závěsu za nimi jsou pak obchody zdravé výživy a jen 10 % patří farmářskému prodeji. V Německu, Švýcarsku nebo v Anglii jsou běžné velké biosupermarkety. U nás zatím chybějí.

Jak poznáte biopotraviny? Musí splňovat podmínky vyhlášky MZe, na výrobku hledejte pouze tato dvě označení (nahoře EU, dole ČR)

Jak biopotravinu poznáte?

Podle Gallase vždy musí mít označení logem ekologické produkce. Pokud je to výrobek z EU, musí mít evropské logo s lístkem z hvězdiček. Pokud byla potravina certifikována českou Certifikační organizací, případně tady přímo vypěstována, dostane českou půlkruhovou biozebru.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio