Proto byste měli uvažovat o změně mobilního operátora!

2. červen 2016

Od kolika peněz je pro vás zajímavý virtuální operátor? A jak při změně operátora správně postupovat? Projděte si krok za krokem s právníkem dTestu Milošem Borovičkou.

„Pokud si zvolíte správnou službu u správného operátora, budete se divit, kolik ušetříte,“ vysvětluje Miloš Borovička. Uvažovat byste měli i o tzv. virtuálních operátorech, kterých je v ČR už přes 80. Jsou mezi nimi reverendi (nabízejí služby jiných operátorů pod svou značkou) i nezávislé.

Nezávislí sice fungují v síti některého z velkých, ale nabízejí zajímavější ceny. Jak je to možné? Nakupují třeba volné minuty (a data) za velkoobchodní ceny a ty pak přeprodávají. „Pokud za neomezené volání platíte 700 až 900 Kč měsíčně, měli byste uvažovat o změně.“

Tři základní rady při rozhodování o změně operátora:
  1. Nevybírejte podle ceny, ale podle smluvních podmínek (např. smlouvy na dobu neurčitou můžete vypovědět kdykoli)
  2. Jaký je váš závazek u stávajícího operátora (např. pokud jste před měsícem smlouvu prodloužili, bude vás okamžitý odchod stát pětinu nezaplacených paušálů)
  3. Pokud máte jen předplacenou kartu nebo smlouvu na dobu neurčitou, jsou změny daleko snazší

Nejdřív zkuste vyjednávat

Pokud nejste spokojeni u velkého operátora, nejdřív vyjednávejte. „Vydržte, přestože na vás z informační linky mluví 10 minut automat a až pak někdo živý. A ten vám stejně nepomůže. Ale když jste nespokojeni, vyměňte je.“

Nezávislí operátoři jsou naopak malí podnikatelé. Rádi se pohybují v menších městech, vesnicích. Někteří mají jen pár desítek zákazníků, někteří i pár tisíc. „Na druhou stranu se jich ale nemusíte bát. Rozhodně s vámi nějakou formou komunikovat budou,“ dodává Borovička.

Jak to bude při změně vypadat?
  1. Vypovíte smlouvu (začne běžet výpovědní doba)
  2. Vyžádáte si přechodové číslo, které oznámíte novému operátorovi
  3. Jakmile dojde k vypořádání závazků, nebo smluvního vztahu, tak jste během čtyř dnů u toho nového… a už můžete volat

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.