Psycholog: Zlobivému dítěti s poruchou učení pomůže světlo!

27. únor 2017

Barvy, vůně nebo světlo vás ovlivňují víc, než si sami uvědomujete. Vidět je to na dětech, které po změně osvětlení najednou nezlobí.

„Světlo a osvětlení místností je základním atributem, který ovlivňuje vaše city a nálady. Nedostatek přirozeného slunečního světla působí depresivně,“ říká psycholog Jiří Novák z Vysoké školy obchodní v Praze. Nejedna odborná studie tak vysvětluje ataky melancholií a vlny sebevražd Seveřanů.

Dítě se zlepší už za měsíc!

Co se stane, když výsledky takových studií aplikujete na dítě s poruchou učení, s hyperaktivitou nebo to, které se nedokáže soustředit? Pokud se vymění původní svítidla za plnohodnotná osvětlovací tělesa, „vědci už po měsíci zaznamenali zlepšení jejich soustředění. A platí to i pro středoškoláky.“

Jak na vás působí barvy?
  • červená: stimulující, nutí k aktivitě a pohybu (restaurace často kombinují červenou malbu i s bílou; v modré a zelené restauraci si asi nepochutnáte)
  • modrá: navozuje klid a spokojenost, uvolněnost (ale k místu je třeba mít i osobní ladění, lepší chuť jídla z modrého talíře ale nehledejte)
  • zelená: podporuje koncentraci, ale rozhodně se za vás maturitní otázky nenaučí
 

Rozdíly podle pohlaví

Světlo cítí jinak žena a jinak muž. Muži až z 80 % preferují ostré, zářivkové světlo. Proti tomu si až 85 % žen vybere tlumené žárovkové světlo s červenou složkou. S tím, jak stárnete tak i víc vnímáte barvy prostředí.

„Poznáte to až po 30. S každým dalším rokem vás světlo a barevné vyladění prostředí víc ovlivňuje. Mládí je prostě nemoc, ze které se každý jednou uzdraví,“ dodává psycholog.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.