Rozvod a děti? „Pro děti je víc milovaný ten rodič, který je víc pomlouvaný!“ říká psycholožka

6. červenec 2015

Končící manželství je vlastně válečný stav. Každý vidí jen své zájmy a svůj boj. I děti. Jak neshody vnímají a jak je případný (ne)rozvod ovlivní?

Podle psycholožky Alice Vondrové je možné, že si děti z rozvodu neodnesou žádné trauma. Ale taky je to může poznamenat naprosto fatálně. Když totiž dítě vyrůstá s tím, že jeden rodič je špatný a že polovina jeho genů je defektní, je téměř jisté, že jeho vlastní sebevědomí bude téměř nulové.


psycholožka Alice VondrováDěti jsou jen obyčejní sobci. Vnímají jen to, co jde k nim. Jestliže je mají oba rodiče rádi, tak jsou šťastné a vůbec nezkoumá, jestli jsou rodiče šťastní spolu.

Já jsem ten lepší rodič!

Rodiče velmi často děti do konfliktu zapojují a snaží si dětskou lásku přetáhnout na svou stranu. „Snaží se tak zdůraznit, že oni jsou ten lepší rodič. A to je to nejhorší, co můžou pro své děti udělat,“ varuje psycholožka. Existuje samozřejmě výjimka: když je jeden z rodičů alkoholik, na drogách nebo agresor.

To pak rozvod uvítá i dítě. Ale primárně mají děti rády oba rodiče. Což se u nich projevuje „vinnetouovskou“ spravedlností: „Ten rodič, který je víc pomlouvaný, je totiž pak víc milovaný!“

Jak se tedy zachovat?

Řešením nemusí být, ani když rodiče kvůli dětem zůstanou spolu. Vzájemná averze lidí, kteří jsou nuceni žít spolu, může narůstat. A to i u těch, kteří měli na začátku takové dohody dobrou vůli v takovém vztahu vydržet. Je to velmi individuální.


Rodiče by se tedy měli starat hlavně o to, jestli sebevědomí svého dítě nějak neohrozí. „To je totiž základ pevné osobnosti a i úspěšného života.“

„Pokud se tedy odhodláte k rozvodu manželství, je nutné vycházet ze základní premisy: Dítě má právo na oba rodiče. A i ten druhý je stejně milující, odpovědný a stejně kompetentní,“ radí psycholožka. To, co rodiče dávají svému dítěti do života, je hlavně dobré sebevědomí.

rodina, manželství, láska, milenci
Spustit audio